Konec civilizace. Muslimové se množí, my chodíme za drahé peníze na kliniky. A Dienstbier s Marksovou... Kněz, Petr Hájek a mladý lidovec řádili u Jílkové

26.05.2016 22:38

Existují odhady, podle kterých bude už za dvacet let každé druhé dítě v Česku ze zkumavky. Mladý křesťanský demokrat Pavel Horáček má za to, že na klinikách pro umělé oplodnění jde jen o špinavý kšeft. Někdejší spolupracovník exprezidenta Václava Klause konstatoval, že se musíme podívat za oponu tohoto problému a ptát se, proč na Západě klesá plodnost mužů, zatímco v islámském světě neklesá. A díky tomu se na nás valí muslimská vlna.

Konec civilizace. Muslimové se množí, my chodíme za drahé peníze na kliniky. A Dienstbier s Marksovou... Kněz, Petr Hájek a mladý lidovec řádili u Jílkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka Michaela Jílková

Je správné, že je v Česku dárcovství spermií a vajíček anonymní? Nemají „děti ze zkumavky“ právo znát své biologické rodiče? Na tyto otázky hledali v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo odpovědi poslanec ANO Martin Komárek, bývalý vicekancléř exprezidenta Václava Klause Petr Hájek, vedoucí lékařka CAR Praha Podolí Jitka Řezáčová, psycholožka IVF CUBE Praha Jana Březinová, matka dvou dětí ze zkumavky Petra Hanzelínová, pravoslavný kněz Libor Halík a člen Mladých křesťanských demokratů Pavel Horáček.

Lidské právo převažuje nad právem technickým, konstatuje Komárek

Česko je rájem umělého početí dětí, poznamenala před kamerami ČT moderátorka Jílková. Bezdětné páry z Evropy láká jak nízká cena, tak především anonymita.

Podle Komárka to není v pořádku. Byl by rád, aby dárci vajíček a spermií byli známí a údaje o nich byly archivovány po osmdesát let. „Především chci říci, že respektuji názor druhé strany, je to strašně citlivé téma. Domnívám se ale, že právo dítěte znát své rodiče je o kousek větší než právo dárců na anonymitu,“ zaznělo od Komárka. Znát o sobě všechno je lidské právo, zatímco právo zůstat v anonymitě je technickým právem a lidské právo pro mě převažuje nad technickým,“ řekl jasně Komárek.

Dítě by navíc mělo mít právo vědět, kdo jsou jeho genetičtí rodiče, pokud by se ukázalo, že trpí vážnými zdravotními problémy a rodiče by mu mohli pomoci např. transplantací orgánu.

„Paní Jílková, moje žena se ráda dívá na další nekonfliktní pořad, jako je ten váš – Pošta pro tebe – a tam se často objevují děti, které hledají své rodiče a chtějí je poznat,“ doplnil Komárek.

Paní Petra Hanzelínová, matka dvou dětí, které má s partnerkou ze zkumavky, to viděla zcela jinak. Rodina je ta, která dítě vychovává. Ten, kdo dá buňku, je jen dárce a nic víc. „Ty děti jsou plodem naší lásky. Kdybychom se my dvě nemilovaly, tak by se ty děti nenarodily,“ zdůraznila dáma. Farář Halík oponoval, že dítě potřebuje i tatínka.

Hájek: Musíme jít k podstatě věci! Takže proč Evropu zaplavují muslimové?

Podle Hájka se tady vede spor jen o část mnohem složitějšího jevu. „Poslanci se tu snaží deanonymizovat tatínka, který prostě tatínkem bude, nejde přitom o jedinou buňku. Myslím, že nakročujeme k tomu, abychom se vyhnuli konci civilizace... Ono to nespočívá v tom, že si budeme hrát na pány bohy. My musíme jít k principu. Proč ti lidé přestávají být plodní? Proč ta islámská kultura, která se sem valí, zůstává plodná? Já vám řeknu proč, oni nepojídají jedy. To musíme řešit,“ udeřil Hájek.

Během vysílání také doplnil, že Andrej Babiš (ANO) vlastní síť klinik na umělé oplodnění a má z toho byznys. Psycholožka Březinová se Hájka ptala, zda někdy byl na klinikách asistované reprodukce. „Do těchto klinik chodí lidé, kteří pláčou, jsou psychicky na dně a žádají o pomoc,“ rozohnila se Březinová.

Jde o špinavý kšeft, křičel mladý křesťanský demokrat

Pavel Horáček od mladých křesťanských demokratů ve studiu poukázal na „špinavé peníze“. Současné legislativní prostředí není dostatečně regulováno a jde tam pouze o špinavý kšeft. „Jde o špinavý prachy, protože to tak bohužel je,“ prohlásil nelítostně možný budoucí lidovecký politik. Následně hřímal, že by stát měl podpořit spíše přirozené rodiny, přirozeně narozené děti a nekráčet cestou, kterou tady prosazují ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (oba ČSSD).

Michaela Jílková Horáčka pochválila, že z něj jednoho dne bude skvělý politik, protože se umí poprat o slovo, ale teď je třeba, aby dostali slovo i další hosté v publiku.  

Proti tomuto názoru se postavila paní Novotná  v publiku, která je dárkyní vajíček. Podle ní jde o náročnou měsíční proceduru. „A kolik jste za to dostala,“ ptal se okamžitě Horáček. „Já jsem za to dostala 18 tisíc, ale nedělala jsem to primárně pro peníze, dělala jsem to proto, abych pomohla lidem, kteří to dítě chtějí,“ zaznělo z úst paní Novotné.

Kněz Halík konstatoval, že v současné době se hodně používá antikoncepce, její látky se dostávají do vody, a to bohužel ovlivňuje i plodnost mužů. „A jde o to, aby skrze anonymitu nedošlo k tomu, že bratr oplodní svoji sestru,“ varoval kněz. Jana Březinová oponovala, že toto riziko je naprosto marginální. V tu chvíli se však rozpoutala slovní bitka o to, zda je to skutečně tak, když vezmeme v potaz, že spermie či vajíčka věnují stále stejní lidé. Z toho lze dovodit, že určité riziko incestu tu je.

Jitka Řezáčová tuto úvahu opakovaně odmítla. Poukázala navíc na to, že se jako lékařka snaží pomoci párům, které trpí nějakou nemocí a nesmírně touží po dítěti. Tady se mimo jiné léčí u takového páru duše, jež nesmírně trpí.

V závěru pořadu se ke slovu dostala dáma z publika a ptala se, jak je možné, že se dětem narozeným ze zkumavky od počátku lže. „Tady se tomu dítěti od počátku lže, když se mu říká: Toto je tvůj tatínek, toto je tvoje maminka,“ rozčílila se paní. Petra Hanzelínová poukázala na to, že je podstatnější, kdo dítě od počátku vychovává, kdo mu dává tu lásku. Dárce spermií či vajíček je v tomto sporu vedlejší.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …