Konec druhé světové války připomenou v Česku desítky akcí

13.04.2015 16:19

Desítky akcí připomenou od konce dubna 70. výročí konce druhé světové války. Hlavními budou koncert v Kongresovém centru v Praze pro téměř 1800 hostů, pieta na Vítkově nebo oslavy osvobození Plzně. Za účasti vrcholných politiků se má také uskutečnit tryzna v Terezíně nebo připomenutí bojů o rozhlas v Praze. Vyplývá to z dokumentu, který bude ve středu schvalovat vláda a ČTK ho má k dispozici.

Konec druhé světové války připomenou v Česku desítky akcí
Foto: Filip Jandourek
Popisek: U budovy Českeho rozhlasu si pamětníci a politici připomenuli 67. výročí květnového povstání v roce 1945 proti nacistickým okupantům

Hlavním gestorem vzpomínkových akcí je ministerstvo obrany. Do seznamu akcí zařadilo více než 90 událostí, které se budou konat od posledního dubnového týdne. Symbolickým koncem bude slavnostní koncert v Rudolfinu konaný 27. října, v předvečer výročí vzniku Československa. 
   
Za hlavní bod oslav je ve vládním materiálu označen označen koncert v Kongresovém centru, který je naplánován na 5. května. Účastnit se ho má téměř 1800 lidí, přes polovinu jich budou tvořit vojáci a váleční veteráni. Pozváni jsou i vrcholní politici včetně prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Společně s ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO) přednesou během slavnosti projevy. 
   
"Je to výročí, při kterém máme ještě to štěstí, že se jeho oslav může zúčastnit i řada pamětníků událostí, ke kterým docházelo v roce 1945 na našem území," uvedl k tomu premiér. 
   
Zeman a Sobotka by se rovněž 5. května měli zúčastnit uctění památky padlých u Českého rozhlasu, kde bude odhalena pamětní deska. Na druhý den je naplánována přítomnost prezidenta a premiéra na oslavách osvobození Plzně. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček dnes ale ČTK mohl potvrdit jen prezidentovu účast na tryzně v Terezíně 17. května, které by se měl zúčastnit i předseda vlády. 
   
Kromě Terezína Zeman v rámci oslav konce války pojede 7. května do Polska, kde se na pozvání tamního prezidenta Bronislawa Komorowského zúčastní vzpomínkové akce na Westerplatte, poloostrov u Gdaňsku, kde 1. září 1939 začala druhá světová válka. Osmého května, ve státní svátek ČR, se Zeman zúčastní tradičního pietního aktu na pražském Vítkově a na Pražském hradě poté jmenuje nové generály. 
   
Večer 8. května odletí prezident do Moskvy a následujícího dne tam položením věnce uctí památku sovětských vojáků padlých při osvobozování Československa a sejde se se slovenským premiérem Robertem Ficem. 
   
V plánu oslav výročí konce války je také na konci dubna konference v Praze a pieta v Ostravě v Komenského sadech. V Brně se pak 2. května uskuteční slavnostní koncert v Mahenově divadle za účasti Sobotky, Stropnického nebo šéfů obou komor Parlamentu. 
   
O tři dny později budou uctěni padlí v Pražském povstání na Staroměstské radnici a 7. května se politici sejdou na Olšanských hřbitovech u hrobů padlých českých a spojeneckých vojáků. Konec druhé světové války má připomenout také několik výstav a řadu akcí si naplánovala i jednotlivá města. 
   
Ministerstvo obrany počítá rovněž s účastí některého z vrcholných představitelů Česka na "ústředních československých" oslavách na Slovensku v Liptovském Mikuláši. Přesné datum zatím není podle vládního materiálu určeno. Sobotka dostal také pozvání na 10. května do Mauthausenu na připomínku osvobození bývalého koncentračního tábora. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …