Konec hýření, šejkové. Saúdská Arábie prý jako ropná velmoc končí

03.06.2017 21:44

Spisovatel a překladatel Benjamin Kuras se ve svém blogu na serveru Aktuálně.cz zamyslel nad tím, zda se neblíží konec saúdské ropné nadvlády. Jak uvedl, ruský prezident Vladimir Putin se spolu se saúdským králem a ostatními členy OPEC loni domluvili zmírnit těžbu ropy, aby přestaly klesat ceny a oni nepřišli na mizinu. „Ale je jim to houby platné,“ řekl jasně.

Konec hýření, šejkové. Saúdská Arábie prý jako ropná velmoc končí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Benjamin Kuras

Důvod, proč tomu tak je, Kuras zmínil ve svém komentáři. Poukázal na politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa, jenž podle něj naopak pumpuje americkou ropu o sto šest, rozvíjí totiž například nová ložiska na Aljašce. Na Saúdskou Arábii se tak podle něj začíná díky Trumpovi řítit svinským krokem ekonomický krach. 

„Proto taky v květnu ve své měsíční ekonomické zprávě Saúdové žadoní, aby zpomalil. Vysvětlují to svým proslulým univerzálním altruismem, jímž by ‚nejen ku prospěchu jednotlivých zemí, nýbrž také pro všeobecnou prosperitu globální ekonomiky všichni producenti ropy měli nasadit společné úsilí na obnovu pořádku v globálním ropném trhu‘,“ popisuje Kuras se slovy, že tam zjevně panuje nepořádek. 

Zároveň také zmiňuje pokles cen ropy ze 105 dolarů za barel před třemi lety na dnešních 50 dolarů. Jak uvádí, jde o obrovskou díru do saúdského státního rozpočtu, který na ropě stojí z 87 procent. „Pokles cen je způsobený americkým desetiprocentním zvýšením těžby a vše nasvědčuje tomu, že to je teprve začátek. Rozvíjení nových vrtů se za uplynulý rok zrychlilo o 125 % na celkový dnešní počet 396,“ dodal Kuras.

Původní text ZDE.

Doba, kdy si Saúdové a přidružení ropní šejkové mohli drze diktovat ceny, vydírat jimi celý západní svět a vnucovat mu islamizaci, podle Kurase skončily. „Že by Amerika konečně nalezla účinnou zbraň proti šíření saúdského radikálního islámu krmeného po celém světě financováním mešit a koránských škol a islamizací univerzit? Jak dobrá zbraň by to mohla být – pokud to Američané vydrží a dotáhnou do konce – se dá vypočítat z posledních saúdských státních rozpočtů,“ zmínil se slovy, že ty již dva roky vykazují deficit. 

„Jiskřička optimismu mezi všemi těmi zprávami o nezadržitelně postupujícím utonutí západní civilizace v islámském tsunami. Možná ji ještě na poslední chvíli zachrání to, co ji nastartovalo. Ropa,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…