Konec primátorky Krnáčové a bezmocný Stropnický s Veronikou Žilkovou v zádech. Prahu čekají doposud nejrazantnější změny

11.11.2015 14:21

Jako blesk z čistého nebe přišlo středeční prohlášení Andreje Babiše o tom, že pražské ANO může jednat s TOP 09. Kalouskova strana přitom byla donedávna zapovězená a námluvy s ní považoval Babiš prakticky za útok na sebe. Teď je vše jinak. Proč? ParlamentníListy.cz se pokusí o analýzu vzniklé situace.

Konec primátorky Krnáčové a bezmocný Stropnický s Veronikou Žilkovou v zádech. Prahu čekají doposud nejrazantnější změny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Stropnický s chotí

Ačkoli se dá pražské politické dění označit za nepřehledné, několik faktů je jasných. Do čela krajské organizace bude s největší pravděpodobností zvolen ministr obrany Martin Stropnický. Jeho manželka, herečka Veronika Žilková, působí v ANO na Praze 6 v Suchdolu, syn Matěj sám sebe považuje za likvidátora Radmily Kleslové. Ta se do dění podle všech našich zjištění skutečně nezapojuje. Klíčovou spolupracovnicí ministra Stropnického byla až dodnes Adriana Krnáčová. Proč až dodnes? Jelikož už nyní většina zainteresovaných politiků a zákulisních postav ví, že nová koalice, ať bude jakákoli, bude chtít změnu na postu primátora hlavního města. Tuto možnost nevyloučila ani sama Krnáčová. „Jsem připravena na všechno,“ uvedla. Andrej Babiš naší redakci vzkázal, že „bude záležet na dnešním rozhodnutí klubu, který se rozhoduje nezávisle.“

Tím pádem dal jasně najevo, jaká varianta zvítězí. Bránit se spolupráci s TOP 09 nebude s největší pravděpodobností nikdo, a to ani málo početné křídlo současné primátorky. Do něho se počítá víceméně už jen Eliška Kaplický Fuchsová a Radomír Nepil. Ten o sobě podle našich informací minulý týden hovořil jako o radním pro majetek. Jenomže to se nestalo. A nestalo se ani to, o co se někteří opakovaně pokoušeli, včetně Andreje Babiše, aby byl z pozice předsedy klubu ANO na magistrátu odvolán Michal Hašek. Někdejší manažer plánování a řízení dopravních, průmyslových a technologických celků je považován za spolupracovníka Radmily Kleslové, i když o tom lze v současnosti pochybovat právě proto, že Kleslová sama se na aktuálních procesech nepodílí.

Čísla jsou jasná

Pokud bychom vzali v potaz souhlasné stanovisko ohledně jednání s TOP 09, vznikne silný blok 17 + 12 zastupitelů. A do celkové matematiky chybí už jen pár, přesněji řečeno pět hlasů. Ty může nabídnout Trojkoalice, ODS, ČSSD. ANO si tak prakticky může vybrat, s kým chce a zároveň nechce spolupracovat. „Primátorem bude spíše někdo z ANO,“ sdělil na přímý dotaz jeden z lídrů TOP 09 v metropoli. Sama strana se v případě domluvy s ANO o post primátora prý ucházet nechce. „Pokud budeme mít tři nebo čtyři radní, to je také předčasné, teď se musí hlavně mluvit,“ uzavřel.

O pádu koalice v Praze se z oficiálních stránek nedozvíte. Primátorka prostě mlčí 

A slova jsou skutečně na místě. Ani dnes totiž nepřišlo od primátorky Krnáčové oficiální stanovisko k úternímu rozpadu koalice. Mlčí.

Jak to celé souvisí s Martinem Stropnickým? Ten se v posledním týdnu vydal na několik schůzek s pražskými předsedy. V dopise, který za něj rozeslala centrála hnutí v čele s Erikou Duchanovou, sice píše, že má mnoho práce, ale kvalitní tým vše vynahradí. A zde jsme u jádra věci. Dá se totiž očekávat, že snahou Stropnického rodiny bylo angažovat do krajských procesů primátorku. Například na postu místopředsedkyně. Jenomže tam je citelný přetlak. O důležitou funkci v rámci struktury se uchází prakticky všichni pražští poslanci: Matěj Fichtner, jeho kolega a podle mnohých i jím ovládaný Radomír Nepil; oba jsou zároveň zastupitelé na Praze 8; dále pak Pavel Čihák, jemuž se úspěšně rozpadla koalice na Praze 4 a předpoklady na vedení tak velkého celku podle všech oslovených nemá. Padají i jiná jména: Jiří Špaňhel z Prahy 5, Petr Novotný z Prahy 2, devítková Jarmila Bendová, Marcela Plesníková za Prahu 13 a podobně. Jasno ovšem není. „Půjde o handly, dohody,“ pravil suše jeden ze zastupitelů hnutí. „Teď je to o tom, aby v Praze vládlo jasno, víc po mně nechtějte,“ dodal.

Co je však jasné, že primátorka Krnáčová už příští týdny primátorkou být nemusí a s tímto bonusem se bude jen stěží ucházet o místopředsednický post. Z toho lze usuzovat výrazné oslabení rodiny Stropnických. V případě, že Krnáčová odejde a nahradí ji například náměstkyně Kislingerová, do vedení hlavního města se nevrátí Matěj Stropnický a vliv jeho otce bude na zastupitelský klub téměř, ne-li úplně zanedbatelný. Navíc se nám ze sněmovních kuloárů podařilo zjistit, že ani pro Babiše není Stropnický ideálním člověkem. „Nejsou lidi, Babiš ho moc rád nemá,“ uvedl jeden z pražských poslanců hnutí. Ať už dopadne celý kritický proces hnutí ANO jakkoli, udělal Babiš zásadní rozhodnutí. Po odchodu Kleslové zřejmě vyzmizíkuje i politické angažmá Adriany Krnáčové včetně všech jejích poradců, čímž může uklidnit doposud rozbouřené stavy zastupitelského klubu. Otázkou zůstává, co zmůže Stropnický jako krajský předseda, když od něho novináři doposud nedostali jediné prohlášení nebo vizi, kam chce směřovat. 

Andrej Babiš k aktuálnímu dění:

Prohlášení koaličních partnerů jsou překvapující. Jednak jsme byli překvapeni, že sociální demokracie vypověděla tu koaliční dohodu. Já jsem si osobně myslel, že tam bude probíhat ještě nějaké jednání. Ty komentáře, proč jsme nechtěli jednat s TOP 09, byly založené na vyjádření TOP 09, že si počká, než se náš klub rozpadne a potom bude s námi jednat, což je absurdní. Já si myslím, že hnutí ANO funguje a hlavně probíhá očista od lidí, kteří slibovali, že budou prosazovat náš program a etický kodex, a pokud zjišťujeme, že to nedělají, tak se jich zbavujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…