Konec příměří. Kiska se pořádně naštval a pustil se do Fica za to, co řekl

05.11.2016 11:35

Do slovenského premiéra Roberta Fica se ostře obul prezident Andrej Kiska. Oba politici se přitom k sobě chovali s respektem a dodržovali podle jakýchsi nepsaných pravidel příměří. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Konec příměří. Kiska se pořádně naštval a pustil se do Fica za to, co řekl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Slovenska Andrej Kiska

Jak ovšem list píše, rozhovor, který v minulých dnech poskytl Kiska pro slovenský týdeník Trend, svojí tvrdostí vůči Ficovi mnoha slovenským komentátorům připomněl doby vyhrocených střetů prezidenta Michala Kováče s autoritářským šéfem vlády Vladimírem Mečiarem.

„Obzvláště nejvyšší ústavní činitelé by si měli uvědomovat, že jejich vyjádření jsou monitorována našimi zahraničními partnery. Britové pociťovali velké zklamání z vyjádření, jak by je měl odchod z EU zabolet. Stejně rezonoval i postoj k válce na Ukrajině. Věta, že Rusko udělalo více pro mírový proces než Ukrajina, vyvolala silnou vlnu negativních emocí,“ citoval deník Kiskova slova.

„Jeden prezident muslimské země, která je členem bezpečnostní rady, se mě zase zeptal, jestli skutečně nenávidíme muslimy. Byla to ostuda. Musel jsem vysvětlovat, že názory některých politiků nereprezentují zahraničněpolitický postoj naší země,“ uvedl Kiska k Ficovým slovům o tom, že Slovensko nepřijme ani jednoho muslimského migranta.

Premiéra pak Kiska obvinil z toho, že zmařil šance šéfa slovenské diplomacie Miroslava Lajčáka stát se šéfem OSN. „I výsledky hlasování v OSN ukazují, že jsme udělali spoustu chyb a náš ministr zahraničních věcí na to doplatil,“ řekl prezident.

Jak list dále píše, Fica a jeho vládu zkritizoval Kiska i kvůli neřešení kauzy kolem podnikatele Ladislava Bašternáka. Ten je vyšetřován z daňových úniků a Fico si od něj pronajímá luxusní byt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…