Konec s migranty, rozhodla vláda. Česko už na základě unijních kvót nepřijme žádného

05.06.2017 17:02

Česká republika na základě unijních přerozdělovacích kvót nepřijme už žádné migranty z Itálie a Řecka. Novinářům to po dnešním jednání kabinetu řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Vláda systém kvót označila za dysfunkční a ke svému kroku se rozhodla i na základě zhoršené bezpečnostní situace, dodal. Ministerstvo vnitra bude připravovat obranu pro případné řízení, které by mohla kvůli nedodržování závazku vyvolat Evropská komise.

Konec s migranty, rozhodla vláda. Česko už na základě unijních kvót nepřijme žádného
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Materiál projednala vláda v důvěrném režimu, ale přijaté usnesení odtajnila. „V systému kvót do září, kdy tento jednorázový mechanismus má skončit, Česká republika nebude dál aktivní,“ uvedl Chovanec na tiskové konferenci. Kabinet uložil ministerstvu, aby ukončil veškeré aktivity v této oblasti.

Krok české vlády je podle Chovance reakcí na vyjádření eurokomisaře pro vnitro Dimitrise Avramopulose, který v posledních týdnech apeloval na to, aby státy dodržely své závazky. Česko, které by mělo do září přijmout přibližně 2 600 lidí, zatím převzalo 12 migrantů z Řecka. Od května 2016 ČR nenabídla žádná místa do programu, který do letošního září předpokládá v Unii přerozdělení 160 000 osob.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje? uvažu…