Konec šizení spotřebitelů dvojí kvalitou potravin? Europoslankyně se bijí za české občany

02.02.2018 22:31

Dvojí kvalita potravin by mohla být už v dubnu nekalou obchodní praktikou. Evropské komisi to navrhne eurokomisařka Věra Jourová (ANO). Jak potvrdila pro Události, komentáře České televize, může se v tomto návrhu opírat o předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera.

Konec šizení spotřebitelů dvojí kvalitou potravin? Europoslankyně se bijí za české občany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

Výrobci by v případě schválení mohli za bezdůvodné odlišné složení potravin v různých zemích Evropské unie dostávat vysoké pokuty. „Komise navrhuje legislativu a následně ji musí schválit Evropský parlament a členské státy. Tam čekám bouřlivou diskusi,“ poznamenala Jourová, jež se dlouhodobě touto problematikou zabývá. 

„Chceme, aby spotřebitel měl naplněn legitimní požadavek, že stejný obal přináší stejnou kvalitu,“ dodala následně Jourová. Svůj příklad pak řekla na coca-cole, která chutná ve Spojených státech jinak. „Nechceme unifikovat chutě, nechceme diktovat zákazníkovi nic subjektivního, ale chceme, aby výrobce informoval o tom, jak došel k chuťové preferenci,“ zmínila Jourová to, čím se často výrobci ohánějí. 

„Bavíme se hlavně o šizených potravinách, že jsou někde náhražky, například v jogurtu. Když někde je náhražka, na druhé straně hranice je ovoce,“ sdělila eurokomisařka.

K tématu se pak vyjádřili i agrární analytik Petr Havel a europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD), jež se dlouhodobě o tuto problematiku rovněž zajímá. „Na tomto tématu spolupracujeme. S tímto návrhem, aby se tato praktika objevila mezi nekalými obchodními praktikami, jsem přišla na základě analýz. Jsem ráda, že se paní komisařka posunula tímto směrem. Budu jí držet palce, aby to prolobovala v rámci kolečka Evropské komise,“ sdělila Sehnalová. 

Analytik Havel pak podotkl, že se celá věc týká pouze malé části výrobků. „Vypustíme džina z láhve. První problém, který tady vzniká, je například to, jak bude odlišený obal. Jednou budou třešně vpravo, jednou třešně vlevo,“ obává se následné legislativy Havel. „Rozdílné složení potravin, které se jinak nazývají, jsou i u nás,“ podotkl pak také Havel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…