Konec srandy: Kalousek použil na Babiše tu nejhorší kartu

31.01.2019 13:31

Že je sněmovní matador Miroslav Kalousek jedním z nejčastějších a nejhlasitějších kritiků premiéra Andreje Babiše, to je všem známo. Nyní ale Kalousek ještě dokázal přitvrdit, když přirovnal Babiše k Adolfu Hitlerovi. A to nebylo všechno. Poměrně ostré byly i dopolední interpelace na předsedu vlády. Zněla slova o pohrdání demokracií. Račte si přečíst.

Konec srandy: Kalousek použil na Babiše tu nejhorší kartu
Foto: screen: Twitter M. Kalouska
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09)

Andrej Babiš prý zcela záměrně pohrdá demokracií. „Téměř každým svým veřejným vystoupením vyjadřuje předseda vlády pohrdání parlamentní demokracií. Přitom jen díky ní se předsedou vlády stal. Hitler to dělal stejně tak. Z hlouposti Andreje Babiše nepodezírám. Dělá to zcela vědomě. O to víc je to zločinné,“ napsal Miroslav Kalousek na Facebook. Jednalo se o reakci na dění při sněmovních interpelacích.

Lidé v diskusi dávali Miroslavu Kalouskovi za pravdu. „Opět ani jediná věta, a to ani československá, nebyla k věci. Tento trestně stíhaný premiér si v naši zemi dělá, cokoliv se mu chce. Pohrdá vším a všemi. Já pohrdám tímto premiérem,“ napsala Šárka Smejkalová.

Jan Kocum pro změnu vytáhl historickou paralelu s Josephem Goebbelsem, cílil přitom na Marka Prchala, který má na starosti komunikaci Andreje Babiše. „V pojetí kampaně, v nástrojích kampaně, v používání propagandy, v cílové skupině, ve způsobech komunikace atd. mi velmi připomíná jednoho Rakušáka… Teď už jen čekám, se kterou českou herečkou si Prchal začne...“ píše Kocum.

 Uživatel Franta Kubíček úsporně poznamenává: „Bureš je dobytek.“

Pan Petr Kodýtek ale v obou politicích spatřuje jistou podobnost.

Dopoledne v Poslanecké sněmovně probíhaly interpelace na předsedu vlády Andreje Babiše. Pirátští poslanci Ivan Bartoš a Jakub Michálek grilovali Babiše ohledně digitalizace státní správy. Odpovědi Andreje Babiše je příliš neuspokojily, Ivan Bartoš dokonce pobaveně prohlásil: „Já asi nebudu komentovat tu enumeraci těch děláme-makáme věcí,“ v narážce na dobře známé heslo hnutí ANO.

Anketa

Stýská se vám po Mirku Topolánkovi coby politikovi?

hlasovalo: 8843 lidí

„Skutečně nevím, o čem vlastně tady kolegové mluví. Chápu, že je to příležitost zase se tady zviditelňovat. Když se mě novináři ptají, proč sem nechodím, no právě proto. Pro toto plácání. Proto sem nechodím,“ reagoval naštvaný premiér.

Na tento výrok Andreje Babiše poté zareagovala poslankyně Věra Kovářová z hnutí STAN. „Já musím reagovat na pana premiéra, na jeho výroky o plácání, nesmyslech a podobných věcech. Přesně tyto výroky jsou plácáním. To za prvé. Za druhé, nazýváte Piráty kluky. Já také, ale ne v Poslanecké sněmovně. Neformálně v bufetu, jak vy říkáte, že je tam dobré jednat. Tady je prostě budete nazývat poslanci, protože jsou to poslanci, kteří byli řádně zvoleni. A nedehonestujte pány poslance a poslankyně z hnutí Pirátů,“ zastala se Kovářová interpelujících Pirátů.

Pak reagoval i sám Miroslav Kalousek. „Pane premiére, vy jste řekl v téhle diskuzi: ‚Když se mě novináři ptají, proč sem nechodím, tak proto, že se tady takhle plácá.‘ Vykládáte nesmysly. Včera jste zase v rozhovoru pro Radiožurnál na otázku, proč jste nebyl v Evropském parlamentu, říkal: ‚No co bych si tam s nimi povídal. Ten parlament končí, všichni si tam dělají jenom kampaň. Já si počkám na ten nový parlament. A pevně doufám, že ti, co jsou tam teď, už tam nebudou.‘ Kdybychom chtěli někomu vysvětlovat, jak vypadá pohrdání parlamentní demokracií, tak mu můžeme pustit tyhle ukázky řeči. Opravdu se domníváte, pane premiére, že to je důstojné pro předsedu vlády České republiky? Vaše vláda dostala důvěru od této Sněmovny. A parlamentní demokracie je prostě základní stavební kámen vaší vlády, ať se vám to líbí, nebo ne,“ káral Babiše před sněmovními kolegy. Podle Kalouska jde o zločinné podlamování důvěry v demokracii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …