Konec zveřejňování odposlechů, volá Čunek. A obrací se na policii

12.06.2014 14:15

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) podal trestní oznámení kvůli úniku odposlechů z vyšetřování kauzy bývalé šéfky kanceláře premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové. Oznámení na neznámého pachatele dnes podal Nejvyššímu státnímu zastupitelství. Učinil tak na základě rozhodnutí senátního podvýboru pro lidská práva, kterému předsedá. ČTK o tom informovala senátní tisková tajemnice Eva Davidová.

Konec zveřejňování odposlechů, volá Čunek. A obrací se na policii
Foto: Repro Foto: ČT
Popisek: Senátor Jiří Čunek v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo

„Důvodem je, že trestní spis je neveřejný a zveřejňování jakýchkoliv informací z trestního spisu je nezákonné. K dispozici ho mají pouze obvinění, jejich advokáti, policie a státní zástupce. Chceme, aby bylo vyšetřeno, kdo tento trestní spis předal médiím," uvedl Čunek v písemném prohlášení.

Zveřejňování odposlechů podle něj narušuje hladký průběh vyšetřování a poškozuje obviněné a jejich rodinné příslušníky. Až do doby vynesení pravomocného rozsudku se na obviněné musí nahlížet jako na nevinné, připomněl senátor. Úniky odposlechů zásadním způsobem podle něj oslabují důvěru občanů v orgány činné v trestním řízení.

Nečasová je podle státního zastupitelství průsečíkem několika případů

Právní experti, které oslovila ČTK, nicméně pokládají zveřejňování materiálů z trestního spisu vyšetřované kauzy za přípustné, pokud je to ve veřejném zájmu. Umožňuje to trestní řád, podle nějž se jinak nesmí záznamy odposlechů zveřejňovat bez souhlasu lidí, kterých se týkají.

Odposlechy v případu bývalé šéfky expremiérovy kanceláře se v médiích objevily před dvěma týdny. Terčem kritiky se stalo to, že byly publikovány i intimní pasáže včetně důvěrných oslovení mezi bývalým předsedou vlády Petrem Nečasem (ODS) a jeho současnou manželkou. Už to začal řešit Úřad pro ochranu osobních údajů. Podle žalobců se záznamy dostaly na veřejnost přes advokáty obviněných, kteří po skončení vyšetřování mohou nahlížet do spisu a pořizovat z něj záznamy.

Nečasová je podle státního zastupitelství průsečíkem několika případů. Na stopu se jí údajně dostali při prověřování spojení justice, podnikatelů a lobbistů. Podle státního zastupitelství například zneužila v roce 2012 Vojenské zpravodajství ke sledování tehdejší Nečasovy manželky Radky. Čelí také podezření, že se podílela na vynášení informací z BIS.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …