Konečná: Ukrajinským oligarchům posíláme peníze a na Řeky tlačíme

26.01.2015 22:55

Řecké volby s přehledem vyhrála krajně levicová Syriza, která voličům mimo jiné slibovala, že u věřitelů zajistí odpuštění části řeckých dluhů. Dá skutečně nová vláda Řekům naději, nebo dříve či později přijde zklamání? V pondělních Událostech, komentářích České televize o tom diskutovali analytik Petr Robejšek a europoslanci Kateřina Konečná (KSČM), Petr Mach (Svobodní) a Jan Zahradil (ODS). Sen o jednotné Evropě prý povede k další radikalizaci.

Konečná: Ukrajinským oligarchům posíláme peníze a na Řeky tlačíme
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Podle Konečné je jednoznačně pozitivní, že voliči řekli stop politice neoliberálních škrtů. "My si všichni přejeme, aby se to Syrize povedlo, protože nás čekají volby v Portugalsku a ve Španělsku. Je evidentní, že by měli zase začít vládnout lidé a ne věřitelské instituce, protože dluh Řecka je pod jejich nadvládou větší, než byl na začátku,“ prohlásila hned na úvod Konečná.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Zahradil to ale viděl zcela jinak. Vítězství uskupení Syriza ukazuje na selhání Evropské unie. Heslov? Více Evropy vede k nástupu radikalismu. Mach byl ještě ostřejší. Řecko neřešilo své dluhy a teď vidíme důsledky. "Já bych si přál, aby paní Merkelová a pan Juncker umožnili odchod Řecka z eurozóny. Pokud ten odchod Řecka z eurozóny bude chaotický, přijdou větší problémy,“ varoval Mach. Podle jeho názoru by Řekům prospěl návrat k drachmě a devalvace vlastní měny.

Zahradil dodal, že se jen ukázala nesourodost německé a řecké ekonomiky. Spojení jednou měnou je v tomto smyslu nesmyslné. Současný evropský establishment se to ale podle jeho názoru bude snažit "uplácat“ tak, aby Řecko v eurozóně zůstalo. "Ale to nevyřeší ten systémový problém,“ varoval Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

V tom dala oběma pánům Konečná za pravdu. Prvotní zásadní chyba podle jejího názoru byla v přijetí Řecka do eurozóny, dodala však také, že Řekové se teď k opuštění eura nechystají. "My tu navíc platíme peníze ukrajinským oligarchům a Řekům říkáme, neodpustíme vám vaše dluhy,“ kroutila hlavou Konečná.

Do debaty se následně zapojil analytik Robejšek, podle něhož se dnes deziluze z evropské integrace projevuje i v Německu. Je jen otázkou času, kdy tato deziluze dosáhne takových rozměrů, že se to citelně projeví i na německé politické scéně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…