Konečná se ptala Sobotky na smlouvu TTIP. A přišla jí prý tato velmi podivná odpověď

13.07.2016 19:00

Europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná se ptala premiéra Sobotky na to, jak bude vláda přistupovat k mezinárodní smlouvě TTIP, o které nedávno opět unikly na veřejnost další znepokojující informace. A shledala, že se vláda vůbec nesnaží informovat občany, protože se bojí, že by prohrála diskusi.

Konečná se ptala Sobotky na smlouvu TTIP. A přišla jí prý tato velmi podivná odpověď
Foto: Archiv Kateřiny Konečné.
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná.

„Kabinet našeho premiéra je prostoupen kouzly. Nic jiného nemůže člověka napadnout, když dostane odpověď datovanou šest dní předtím, než dorazil dopis, v němž byly otázky,“ uvedla svůj blog na iDNES.cz Konečná.

Poslala totiž premiéru Sobotkovi dopis, ve kterém se jej ptala na současné stanovisko vlády k TTIP, a odpověď, kterou dostala, se jí vůbec nelíbila. Nejenže se v ní Sobotka odvolával na neexistující čísla průzkumů, ale obhajoval také postoj vlády k šíření informací o smlouvě.

„Společnost CVVM uskutečnila na téma TTIP dosud čtyři šetření, poslední zveřejnila počátkem července. Ani v jednom není podíl lidí, kteří se ‚rozhodně nezajímají‘, roven 77 %,“ napsala Konečná k tomu, že Sobotka argumentoval, že dohoda TTIP stejně nikoho nezajímá. Jen první průzkum dal po sečtení všech „spíše se nezajímá“ a „rozhodně se nezajímá“ oněch 77 %.

„Žonglování se statistickými čísly by tedy kancelář premiéra zvládala. Na druhou stranu mnohem důležitější byla moje otázka, jak bude zajištěna vyváženost informací,“ dodala Konečná s tím, že vyváženost prostě a jednoduše není, hlavně z důvodu, že vláda nedokáže vyvrátit argumenty veřejnosti.

„Když byl náměstek řídicí sekce Evropské une a zahraničího obchodu Vladimír Bärtl konfrontován na semináři v Poslanecké sněmovně s protiargumenty, nepodařilo se mu z řad veřejnosti přesvědčit nikoho z přítomných. Postoj MPO je tak docela pochopitelný, protože prohrávat v debatách se nikomu nechce,“ napsala Konečná a konstatovala, že vláda tak dala jasně najevo, že o TTIP rozhodne zcela bez ohledu na názor veřejnosti.

Nedávný únik informací Sobotku taktéž nijak neznepokojil, protože, jak sám podotkl, ještě není nic schváleno a smlouva je stále rozpracována. „Jenže právě teď je čas jednotlivé kroky hodnotit a upozorňovat na rizika. Kompletní smlouva může mít 1 200–2 500 stran a takové množství hutného právnického textu bude z demokratické diskuse úplně vyloučeno,“ podotkla europoslankyně se slovy, že Sobotka jedná stejným způsobem, jaký se vytýká TTIP, za zavřenými dveřmi a bez ohledu na přání veřejnosti.  

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…