Konference v Senátu: Elektronickými aukcemi proti korupci

14.03.2012 13:02

Povinné e-aukce, centralizace nákupů a skutečný boj proti korupci, to jsou hlavní témata konference Elektronizace veřejné správy – součást boje proti korupci, která se uskuteční 27. března v Senátu. Konferenci pořádá asociace APUEN (Asociace poskytovatelů a uživatelů elektronických nástrojů pro veřejné zakázky) pod záštitou Ústavně-právního výboru horní komory Parlamentu.

Konference v Senátu: Elektronickými aukcemi proti korupci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání Senátu Parlamentu České republiky

 „Nedávno jsme uskutečnili šňůru seminářů na toto téma a zájem měst, ale i zástupců některých orgánů státní správy, je tak velký, že jsme se rozhodli uspořádat velkou konferenci. Záštitu nám poskytl senátor Miroslav Antl, kterého osobně vnímám skutečně jako jednoho z politiků, kteří jsou symbolem boje proti kriminalitě obecně, tedy včetně boje proti korupci,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz ředitelka asociace APUEN Milena Machová.

Centralizované zadávání veřejných zakázek 

Jedním z hlavních témat konference budou Resortní systémy centralizovaného zadávání veřejných zakázek, které mají ministerstva a jejich organizace povinnost zavést už do konce dubna tohoto roku na základě rozhodnutí vlády. Resorty budou mít povinnost od 1. července nakupovat centralizovaně.

Na konferenci bude informovat o aktuálním stavu zástupce ministerstva pro místní rozvoj Jiří Svoboda. Na téma zdravé, veřejné správy vystoupí odborník na elektronizaci veřejných zakázek a centralizaci nákupů Vítězslav Grygar, který je i členem prezídia asociace APUEN.

Na konferenci bude řeč také o změnách v důsledku novely zákona o veřejných zakázkách. O tom bude hovořit člen pracovní skupiny NERV pro Boj proti korupci Jan Pavel. Mezi hlavní změny patří zejména povinné elektronické aukce pro celou veřejnou správu. Jak najít co nejrychleji jednoduché a přitom odpovídající řešení? Do jaké míry se vyplácí aukční software a kdy je výhodnější zvolit dodávku celé služby, tedy outsourcing? O své zkušenosti se podělí například starosta města Černošice Filip Kořínek, náměstek primátora města Most Karel Novotný nebo ředitel Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje Miloš Štěpán.

Primátor Ostravy o svých zkušenostech s e-aukcemi 

Na konferenci vystoupí i stínový ministr průmyslu a obchodu za ČSSD, primátor Ostravy Petr Kajnar, aby se podělil o zkušenosti se systémem elektronických aukcí, přes který organizace Ostravy nakupují už od roku 2010, a město tak ušetřilo už přes 100 milionů korun.

 „Konference je určená pro zástupce jak resortů a ústředních orgánů státní správy, tak zástupce krajů, měst a obcí. Na závěr konference proběhne i tisková konference. Účast je bezplatná, ale je nutné se registrovat, a to do 15.3.,“ doplnila Milena Machová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…