Konferencí o roli občana v EU se prolínalo dění na Ukrajině

21.02.2014 18:58

Evropské unii, její současné krizi a budoucnosti i roli občana v ní byla věnována první z konferencí v rámci projektu Evropské dialogy Václava Havla, která dnes začala v Praze. Prolínala se jí sounáležitost s účastníky násilně potlačovaných protestů proti režimu prezidenta Viktora Janukovyče na Ukrajině.

Konferencí o roli občana v EU se prolínalo dění na Ukrajině
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

Konference byla zahájena záznamem jednoho z Havlových projevů věnovaného právě Ukrajině. Bývalý prezident v něm uvedl, že Ukrajina o svém směřování a případném začlenění do EU nebo do jiného uskupení musí rozhodnout sama, svobodně. „Ukrajina je v zájmové sféře tohoto světa a pro jakou cestu se rozhodne, je její věcí. A toto rozhodnutí by mělo být všemi respektováno," řekl Havel.

Dokáže unie šířit své hodnoty a demokracii?

 Politolog Jacques Rupnik připomenul příčiny současného dění na Ukrajině od takzvané oranžové revoluce, která byla podle něj namířena proti totalitním praktikám a mafii. V přístupu dosavadního ukrajinského režimu, který proti demonstrantům povolal armádu, pak viděl paralelu s postupem polského komunistického režimu generála Wojciecha Jaruzelského. Jeho vláda v roce 1981 v zemi vyhlásila výjimečný stav, aby zastavila rostoucí vliv opozičního hnutí Solidarita.

Rupnik také uvedl, že projekt partnerství mezi EU a Ukrajinou byl testem, zda unie dokáže šířit své hodnoty a demokracii. Podle politologa ale nelze mít udržitelný evropský projekt, pokud není vybudován na evropské občanské společnosti.

K jejímu vytvoření a aktivnímu vystupování vybízel i další z řečníků, bývalý disident a český premiér Petr Pithart. Podle něj by se měly také spojit v rámci Evropy nadnárodní nevládní organizace k podobnému projektu, jakým je v české měřítku Rekonstrukce státu.

Evropa a meze občanské společnosti

Cílem dvoudenní konference bylo zahájit a vést diskusi o tématech určujících směřování současné Evropy. Jako témata byla zvolena Evropa a krize demokratického kapitalismu, hledání evropského projektu, americký a evropský přístup k federalismu nebo Evropa a meze občanské společnosti. Další konference se mají konat v Berlíně a v belgických Bruggách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…