Konflikt Hradu a ČT kolem nevysílané tiskovky: Propukly velké vášně i velká legrace. Podívejte se

11.03.2015 9:12

Ke sporu hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka s veřejnoprávní Českou televizí stran neodvysílání pravidelné tiskové konference prezidentova mluvčího v živém přenosu se na sociálních sítích vyrojila pestrá paleta komentářů. Kupříkladu geopolitik UK Michael Romancov soudí, že „Ovčáček je zoufalec, jehož snaha být všem na očích připomíná obdobné lopocení ze strany Ivety Bartošové.“

Konflikt Hradu a ČT kolem nevysílané tiskovky: Propukly velké vášně i velká legrace. Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta ČR Jiří Ovčáček

Česká televize doposud vysílala pravidelné tiskové konference prezidentova mluvčího v živém vysílání. V úterý tak ale neučinila. Mluvčí ČT Alžběta Plívová to vysvětlila tím, že obsahem vystoupení byl jen souhrn prezidentských aktivit minulého týdne, o nichž prý ČT informovala, a tak v danou chvíli upřednostnila pro ni důležitější téma – projednávání energetického zákona v Poslanecké sněmovně.

Proti postupu České televize se záhy ohradil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Ve svém prohlášení označil přístup České televize za dětinskou pomstu vůči prezidentu republiky a doplnil, že Hrad zvažuje stížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Na svém facebookovém profilu Ovčáček poukázal na to, že by tento zásah mohl být reakcí na prohlášení prezidenta Zemana k tématu koncesionářských poplatků. Zeman totiž před několika dny na tiskové konferenci k ukončení návštěvy Plzeňského kraje zkritizoval veřejnoprávní televizi za její neobjektivní zpravodajství a podpořil regulaci povinných koncesionářských poplatků.

Ovčáček pod ostrou palbou

Spor hradního mluvčího s Českou televizí vyvolal na sociálních sítích živou diskuzi. Komentáři do ní přispěli také novináři zpravodajských serverů, geopolitik UK Michael Romancov či analytik think-tanku Jakub Janda. Své si řekl i exporadce prezidenta a premiérů Tomáš Haas.

Geopolitik Romancov na Twitteru konstatoval, že „Ovčáček je zoufalec, jehož snaha být všem na očích připomíná obdobné lopocení ze strany Ivety Bartošové“. Redaktor aktuálně.cz Jan Lipold zase uvedl, že tvrzení hradního mluvčího o dětinské mstě se dá posuzovat optikou „podle sebe soudím tebe“.  

Někteří dali neodvysílání tiskové konference prezidentova mluvčího v živém vysílání veřejnoprávní televize do souvislosti s hledáním článku novináře Peroutky Hitler je gentleman. „Podpultové zjištění: Ovčáček má se živými tiskovkami na ČT 24 stopku, dokud nenajde Peroutkův článek Hitler je gentleman,“ napsal na Twitteru redaktor Echo24.cz Jan Kálal. Reportér pořadu Reportéři ČT Jan Moláček tamtéž podotkl: „Já teda nevím, jak Ovčáček, ale já vím jistě, že jsem tu tiskovku na ČT viděl. Vlevo dole.“ Analytik Jakub Janda hradnímu mluvčímu doporučil dát rozhovor týdeníku Ego. „Pan Ovčáček teď bude trávit měsíc hledáním zákona, že ho Česká televize musí vždy vysílat živě. Měl by dát rozhovor týdeníku Ego,“ zveřejnil Janda na Twitteru.

Nepřípustná cenzura

Analytik think-tanku Evropské hodnoty se ke sporu Hradu s Českou televizí vyjádřil i na Faceboku, kde se do debaty zapojil také publicista Tomáš Haas. „Nevysílali mě živě = dětinská pomsta. Pan Veleba brzo dorazí s traktorem a pojede se křížová výprava na Kavky,“ napsal Janda.

Do diskuze pod jeho příspěvkem se zapojil kromě jiných i publicista Tomáš Haas, který vyjádřil nesouhlas s postupem veřejnoprávní České televize vůči prezidentu Zemanovi. Je to prý nepřípustná cenzura. Média včetně televize údajně nejsou od toho, aby trestala politiky, ale aby o jejich jednání informovala. Veřejnost by si dle jeho názoru měla sama posoudit, jak a nakolik je to, co jí prezident říká, důležité.

„A je to cenzura a je to proti smyslu veřejnoprávního media. A to říkám přesto, že jsem Zemana nevolil, nejsem jeho fanoušek a dával jsem to často najevo. Media mají nejen práva, která ke své práci potřebují, ale také povinnosti vůči svým čtenářům a divákům. A televize tuto povinnost hrubě porušila,“ myslí si Haas.

Co přesně napsali dotyční na sociálních sítích:

Jan Kálal: Podpultové zjištění: Ovčáček má se živými tiskovkami na ČT 24 stopku, dokud nenajde Peroutkův článek Hitler je gentleman.

Jakub Janda na Twitteru: Pan Ovčáček teď bude trávit měsíc hledáním zákona, že ho Česká televize musí vždy vysílat živě. Měl by dát rozhovor týdeníku Ego.

Jan Moláček: Já teda nevím, jak Ovčáček, ale já vím jistě, že jsem tu tiskovku na ČT viděl. Vlevo dole.

Jan Lipold: „Považujeme tento přístup za dětinskou mstu,“ děl Ovčáček. Neboli: Podle sebe soudím tebe.

Jakub Janda na Facebooku: Nevysílali mě živě = dětinská pomsta. Pan Veleba brzo dorazí s traktorem a pojede se křížová výprava na Kavky.

Tomáš Haas: Mimo je především fakt, že televize bojkotovala tiskovou konferenci prezidenta. Pokud vím, je to poprvé v historii našeho státu. A stalo se to jako náhodou vzápětí potom, kdy prezident kritizoval televizi. Pominu fakt, zda oprávněně či ne, ale odpověď televize, bojkot prezidenta je něco co nemá precedent a co je něco, co by televize neměla nikdy dělat, protože media, včetně televize nejsou od toho, aby trestali politiky, ale aby o jejich jednání informovali. Včetně tiskovek hlavy státu. Je na veřejnosti, aby posoudila, jak a nakolik je to, co jim jejich prezident říká důležité. Cenzurovat ho je nepřípustné. A pokud je to odpověď na jeho kritiku, pak je to opravdu alarmující - specielně u veřejnoprávního media.

Vypadá? Je to blbé. A je to cenzura a je to proti smyslu veřejnoprávního media. A to říkám přesto, že jsem Zemana nevolil, nejsem jeho fanoušek a dával jsem to často najevo. Media mají nejen práva, která ke své práci potřebují, ale také povinnosti vůči jejich čtenářům a divákům. A televize tuto povinnost hrubě porušila.


 


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…