Konflikt v Sýrii se musí řešit mírovou cestou, říká česká diplomacie

28.08.2013 18:24

Česká republika se staví rezervovaně k možnému mezinárodnímu vojenskému úderu v Sýrii, vyplývá ze středečního prohlášení Ministerstva zahraničních věcí. Česká republika podle něj připomíná, že nadále považuje za jediné účinné řešení syrského konfliktu cestu diplomatickou a mírovou. Je pro brzkou dohodu obou stran na příměří a zahájení jednání o politické transformaci země.

Konflikt v Sýrii se musí řešit mírovou cestou, říká česká diplomacie
Foto: eu2009.cz
Popisek: Exministr Jan Kohout

České Ministerstvo zahraničních věcí je znepokojeno zprávami o nasazení chemických látek. "Považujeme užití chemických zbraní za nepřípustné a v přímém rozporu s platnými mezinárodními úmluvami bez ohledu na totožnost pachatele a okolnosti útoku," stojí v prohlášení.

Česká velvyslankyně pro Sýrii je v Praze

Diplomacie se vyslovila pro to, aby inspekčnímu týmu OSN na místě byly poskytnuty veškeré podmínky k co nejdůkladnějšímu vyšetření události. "Vzhledem k panujícím spekulacím o možnosti mezinárodního vojenského zásahu proti ozbrojeným silám či objektům syrského státu Česká republika znovu připomíná, že nadále považuje za jediné účinné řešení vnitrosyrského konfliktu řešení diplomatické a mírové," uvedlo ministerstvo.

Situace v Sýrii zůstává podle české diplomacie "značně nepřehledná a dynamicky se vyvíjí ze dne na den". Ministerstvo nekomentovalo dotaz ČTK, zda v Damašku zůstává i nadále otevřen český zastupitelský úřad. Jeho šéfka Eva Filipi by tento týden měla být v Praze na poradě českých velvyslanců.

Inspektoři OSN začali znovu pracovat

Odborníci OSN ve středu obnovili inspekci míst údajných chemických útoků v Sýrii, kde již delší dobu zuří občanská válka. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun pro ně žádá nejméně čtyři dny, aby mohli práci dokončit.

Syrská vláda, jíž je útok některými západními vládami bez důkazů připisován, odpovědnost za údajný chemický útok popírá. Oznámila, že jsou za ním teroristé, které podpořily USA, Británie a Francie. Teroristické skupiny prý týmiž prostředky brzo zaútočí v Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…