Kongres ODS změnu tváří ve vedení nepřinese

05.01.2016 16:24

Kongres ODS, který se uskuteční příští týden v Ostravě, má jasné výsledky už nyní. Současný šéf Petr Fiala totiž nemá protikandidáta. Povede tak stranu do krajských a senátních voleb, které v letošním roce jsou. Píše o tom deník Právo.

Kongres ODS změnu tváří ve vedení nepřinese
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil a Petr Fiala

Na místopředsednické posty se také noví zájemci nehrnou. Podle prvního místopředsedy strany Jana Zahradila se nová jména příliš neobjevují. „Nikoho, kdo by chtěl páchat revoluci ve vedení, jsem nezaznamenal,“ uvedl. Svou funkci chtějí obhájit místopředsedové Martin Novotný či Martin Kupka. O funkci v místopředsednictvu naopak neuvažuje poslankyně Jana Černochová, která je za ODS mediálně známá. „Hodně lidí mě přemlouvá, ale já si myslím, že k tomu, aby byl člověk politicky vidět, nepotřebuje místopředsednickou funkci,“ uvedla.

ODS před čtyřmi lety uspěla pouze v Plzeňském kraji, ale i tam je nakonec v opozici. V krajských volbách tak můžou občanští demokrati jen získat, v senátních volbách však hrají o hodně. V současné době má ODS druhý nejsilnější senátní klub a bude obhajovat ve 27 obvodech osm ze čtrnácti senátních křesel. V případě, že oněch osm senátorů své posty neobhájí, zůstane občanským demokratům jen šest senátorů.

A ODS rozhodně nemá před volbami jednoduchou pozici, v posledních volbách do europarlamentu ztratila sedm mandátů. V komunálních volbách následně přišla o polovinu svých zastupitelů.

Podle posledních sněmovních průzkumů by ODS volilo jen 8,5 procenta lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…