Úřady práce dostanou nový počítačový systém, slíbil ministr Koníček

30.07.2013 17:23

Nový počítačový systém pro úřady práce na výplatu dávek má být za tři až čtyři roky. V tiskové zprávě to dnes uvedlo Ministerstvo práce a sociálních věcí s tím, že ministr František Koníček chce v srpnu vládě navrhnout řešení na přechodné období.

Úřady práce dostanou nový počítačový systém, slíbil ministr Koníček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Rusnok se svými ministry

Koníček hned po svém nástupu do funkce oznámil, že zruší tendr za 1,4 miliardy korun na nový systém a řešení potíží s technologiemi nachystá znovu od začátku.

Stávající systémy mají úřady práce již rok a půl, dodnes však řádně nefungují. Resort je pořídil bez výběrového řízení. Antimonopolní úřad je nejdřív zakázal používat, případ se ale ještě vrátil k projednání. Ministerstvo očekává, že svůj zákaz úřad opětovně potvrdí, a připravuje proto krizový scénář.

"Nový agendový informační systém by měl být v každém případě vysoutěžen v otevřeném zadávacím řízení. Pro to, aby byl uživatelsky i klientsky přívětivý a při ostrém provozu fungoval bez poruchy, musí být dostatek času na naprogramování, testování, zaškolení pracovníků a vlastní implementaci systému," sdělilo ministerstvo.

Než se vše připraví, musí se všechny dávky vyplácené úřady práce vyplácet jinak. Podobu přechodného řešení z dílny nového ministra dostane vláda na stůl v nejbližších týdnech. Koníček zároveň upozornil, že takzvané agendové informační systémy patří mezi nejsložitější otázky jeho úřadu.

Koníček tendr zrušil

Výběr stávajícího problémového systému měl na starosti náměstek exministra Jaromíra Drábka (TOP 09) Vladimír Šiška. Toho policie loni obvinila z podplácení při jedné ze zakázek. Systém přitom ministerstvo nevybralo v tendru, ale připojilo se k rámcové smlouvě Ministerstva vnitra se společností Fujitsu Technology Solutions. Podle antimonopolního úřadu tak resorty porušily zákon o veřejných zakázkách.

Kvůli hrozbě, že budou muset úřady práce přestat nynější systém ze dne na den používat, proto Koníčkova předchůdkyně Ludmila Müllerová (TOP 09) začala připravovat veřejnou zakázku na nový systém. Koníček ale tendr zrušil s tím, že se nebude nic vybírat bez řádné analýzy a dokud nebude známo pravomocné rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…