Kontrola nad tím, kolik migrantů tu je? Není. Pelikán řekl, odkud migranti létají. A také, jak se do toho „pletou“ neziskovky

19.07.2019 17:55

Arabista Petr Pelikán poskytl rozhovor serveru Info.cz. Prohlásil v něm mimo jiné, že podle jeho názoru vůbec nevíme, kolik nelegálních migrantů se dnes pohybuje na území Česka. Kritizoval také neziskové organizace, které se podle něj pohybují na hraně zákona. A když tak činí, nelze v EU účinně regulovat migraci.

Kontrola nad tím, kolik migrantů tu je? Není. Pelikán řekl, odkud migranti létají. A také, jak se do toho „pletou“ neziskovky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Český orientalista a analytik Petr Pelikán

„Kolik je v tuto chvíli na území Česka nelegálních migrantů? Víme to?“ zeptal se moderátor Pavel Štrunc. „Ne,“ odvětil prostě a krátce host. „Neví to nikdo. Protože když je někdo ilegální migrant, tak nemůžete vědět, kolik jich tady je,“ rozvedl ještě odpověď.

Anketa

Šíří prezident Zeman ,,ruské lži", jak tvrdí analytik Jakub Kalenský z americké Atlantic Council?

hlasovalo: 16523 lidí

Předpokládá, že v případě ilegálních migrantů v Česku nejčastěji jde o putující migranty, kteří přes Česko míří do dalších zemí, především do Německa, nebo dokonce z Německa někam dál. „Já tyhle informace mám, protože tlumočím pro různé nevládky, pro policii,“ uvedl Pelikán.

Prozradil také, že tzv. Dublinský systém, podle něhož má žadatel o azyl povinnost zažádat o azyl v první bezpečné zemi a neputovat dál volně Evropu, už dlouho nefunguje. Ale česká police podle něj dělá, co může. „Já, co mám zkušenosti s českou policií, tak postupují nejenom velmi profesionálně, ale já bych řekl, že ve většině případů i neobyčejně lidsky. Což teda někdy od nich vyžaduje skutečně velké úsilí,“ ocenil české strážce zákona.  

Problém s migrací je podle něj i v tom, že západní země se nedokážou rozhodnout, zda migraci vítají, nebo jí chtějí zabránit, čehož prý využívají různé neziskové organizace. „Je jím tolerováno jednání, které je podle mého názoru na hranici zákonnosti,“ pravil Pelikán s tím, že za těchto okolností lze migraci v EU kontrolovat jen těžko.

„Ve skutečnosti přilétá řada migrantů z Řecka, protože Řecko je značně tolerantní při používání padělaných dokladů při schengenských letech, protože už tam mají příliš mnoho lidí. A ti lidé říkají, že v Řecku už skoro žádná kontrola není,“ vysvětloval Pelikán, jak putují migranti po Evropě.

Na adresu EU si neodpustil ještě jednu ironickou poznámku. „Ta Evropa je zjevně schopná řešit účinně zásadní věci, jako jak silné motory mají mít vysavače, ale marginálie typu migrační politiky nejsou úplně v její kompetenci,“ poznamenal sarkasticky.

Zásadní problém spočívá podle Pelikána v tom, že západní Evropa, počítaje v to prý i Česko, není schopna někoho vyhostit. Když dorazí migrant do své vysněné země, v azylovém řízení možná neuspěje, ale získá dočasný status trpěné osoby, který se v průběhu let může změnit až na povolení k trvalému pobytu. Celý proces může zabrat třeba pět let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…