Kontroloři OBSE opustili Slavjansk. Zdržela je ale přestřelka

03.05.2014 14:49

Proruští radikálové dnes ve východoukrajinském Slavjansku propustili tým vojenských kontrolorů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), mezi nimiž je i český podplukovník. Ruské agentuře RIA Novosti to oznámil ruský emisar Vladimir Lukin, který na východě Ukrajiny monitoruje situaci. Tým kontrolorů odpoledne na jednom ze silničních kontrolních postů u Slavjanska převzal generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland. Nyní jsou už v Doněcku.

Kontroloři OBSE opustili Slavjansk. Zdržela je ale přestřelka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Cesta týden zadržovaných vojáků z bojujícího Slavjanska byla podle ruských médií komplikovaná. Navzdory předběžné dohodě o hladkém odchodu mise z města narazili evropští důstojníci na přestřelku mezi vzbouřenci a ukrajinskou Národní gardou a museli vyčkat klidu zbraní, uvedla agentura ITAR-TASS.


Jejich odchod ze Slavjanska a setkání s generálním tajemníkem Rady Evropy nakonec potvrdil Jaglandův mluvčí Daniel Höltgen. Jagland už osvobozená rukojmí převezl do Doněcka, odkud mají odletět do svých domovů.

Osvobození rukojmích prý zajistil Putinův vyslanec

Z internace bylo propuštěno všech sedm důstojníků z Německa, České republiky, Dánska a Polska a pět členů jejich doprovodu, potvrdila sama OBSE. Podle ruských médií se o jejich osvobození zasloužil kremelský emisar Vladimir Lukin, který na Ukrajinu dorazil v pátek. Západní diplomaté hlavní zásluhu přičítají úsilí civilní mise OBSE, která na Ukrajině působí souběžně s vojenským týmem OBSE.


Evropští důstojníci jsou v pořádku s přihlédnutím k okolnostem, jakým byli během své internace vystaveni, řekl německému listu Bild v telefonickém rozhovoru jeden z německých členů vojenské mise Axel Schneider. „Jsme rádi, že jsme nakonec na svobodě. Teď vyjíždíme z města (Slavjanska), odkud nás přepraví do Doněcka. A pak už do Německa," řekl Schneider.

Zaorálek: K propuštění pozorovatelů přispělo Německo

Podíl civilního týmu OBSE na osvobození evropských vojáků dnes ocenil český ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. Mimořádný podíl na propuštění rukojmích má podle něj Německo, zejména ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a kancléřka Angela Merkelová. „Bez nich by to bylo velmi obtížné," řekl Zaorálek ČTK. Propuštěný český důstojník se podle něj brzy vrátí do vlasti.

Osvobození rukojmích dnes s uspokojením komentoval i český premiér Bohuslav Sobotka, který zároveň vyjádřil znepokojení nad násilnostmi na jihovýchodě Ukrajiny. „Je nezbytně nutné, aby ukrajinská vláda přijala všechna potřebná bezpečnostní opatření, která by zabránila podobným tragédiím, k jaké včera (v pátek) došlo v Oděse. Stejně tak by Rusko mělo přestat podporovat násilné akce separatistů," uvedl premiér.


Vojenská mise OBSE byla nedaleko Slavjanska zadržena v pátek 25. dubna. V internaci bylo původně osm jejích členů, švédský důstojník byl propuštěn s ohledem na jeho zdravotní stav. Misi na východ Ukrajiny vyslalo Německo, které v ní má čtyři zástupce. Vojenské experty z Česka, Dánska a Polska Berlín k účasti v misi přizval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…