Kontrolovat pohyb lidí na území, vodu, potraviny... Václav Cílek radí, jak udržet odolnost státu

18.04.2016 15:50

Podle geologa Václava Cílka politiky nezajímá budování odolného státu. A to proto, že to trvá roky a něco to stojí. Uvedl to pro pořad Českého rozhlasu Jak to vidí.

Kontrolovat pohyb lidí na území, vodu, potraviny... Václav Cílek radí, jak udržet odolnost státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Geolog a filozof Václav Cílek

Pružnost každé země závisí podle Cílka na odpovědi na několik otázek: Kdo jsme? Co chceme? Co ale konkrétně udělat pro to, abychom žili v kvalitním státě s náboženskou nebo kulturní hodnotou ještě za 200 let? Jak Cílek uvádí, odpovědi bychom měli hledat v koncepci resilience. To znamená ve schopnosti soustavy, systému nebo celku vypořádat se se změnami a nadále je rozvíjet. 

Cílek také říká, že stát, který má mít určitou odolnost, musí mít i schopnost kontrolovat pohyb lidí na svém území. „Pak je tady voda a potraviny,“ myslí si s tím, že i zdravotnictví by mělo být schopné řešit velké ztráty obyvatelstva například při epidemiích. Zapomínat by se nemělo ani na udržení komunikačních systémů či na transportní systémy. O vodě se rozhovořil podrobněji; za hloupost totiž mimo jiné považuje to, že lidé budou dostávat dotace, aby mohli šetřit vodou.

Původní text ZDE.

Politiky u nás ani v Evropě to však dle jeho názoru nezajímá. „Je to dáno tím, že vybudovat odolný stát něco stojí. Taky je to dlouhodobá koncepce, která nejde splnit za rok nebo dva. Je to jiný pohled na svět, který v EU zatím chybí,“ uvedl. 

Cílek následně uvedl plusy Česka. Mezi ně patří víceméně stabilní klima, velké množství kvalitní půdy, stačí nám i voda a elektřina. Za minusy však hodnotí (ne)stability vlád a chybějící plány řešení různých oblastí. 

„A média? Ta se tady patlají jen v mezilidských sporech politiků a třeba o zmíněné resilienci jsem tady nic neslyšel,“ uzavřel Cílek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…