Kontroly si na LDN neposvítí důkladně. Důvod je prostý, jsou předem hlášené

11.01.2014 22:03

Podle ředitele pražské motolské nemocnice Miloslava Ludvíka existuje množství léčeben dlouhodobě nemocných (LDN), které by se musely zavřít, kdyby do nich chodily pravidelné kontroly. Jenže ty nefungují 100%, kontroly jsou předem hlášené.

Kontroly si na LDN neposvítí důkladně. Důvod je prostý, jsou předem hlášené
Foto: Hans Štembera
Popisek: FN Motol

"Jsou LDN, kde kdyby byly častěji a pravidelně kontroly, tak by určitě nebyly dále provozovány," uvedl pro server iDnes.cz Miloslav Ludvík. Jedním z hlavních důvodů, proč kontroly nejsou efektivní, je ale skutečnost, že kontroly LDN se dopředu ohlašují, i když to zákon nepřikazuje.

"Nečekaná kontrola by mohla odkrýt některé záležitosti, které ta očekávaná neodhalí," připouští i právník Ondřej Dostál, který se angažuje v Platformě zdravotních pojištěnců.

Podle informací serveru tak ohlášené kontroly nepřijdou například na část pacientů, kteří mají vyšší stupeň proleženin. LDN totiž před příchodem kontrolora nechá pacienty odvézt do nemocnice – a pak se lidé zase vrátí do léčebny.

"Kdo se chce na takovou kontrolu připravit, tak to není vůbec žádný problém. V LDN leží polymorbidní pacienti (trpící větším množstvím chorob a komplikací – pozn. red.) a u takových najdete důvod k hospitalizaci vždycky," vysvětluje šéf Motola Ludvík.

"Taková praxe tu snad v regionu není. Ale pravdou je, že něco takového nemusíme vůbec zjistit. Je vcelku běžnou záležitostí, že když člověk chce změnit zdravotnické zařízení, nechá se ve zbědovaném stavu převézt třeba k nám a my jej nemůžeme odmítnout, protože jeho stav vyžaduje urgentní péči,“ dodává pak ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Roman Prymula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…