Kontroverze vyvolávající americký vojenský konvoj dnes opustí Česko

01.04.2015 6:02

Americký vojenský konvoj dnes opustí Česko. První vojáci mají podle plánu vyjet z ruzyňských kasáren v 05:30. České území by poslední část konvoje měla opustit před polednem v Rozvadově. Cílem kolony, která projela pět zemí, je americká základna v německém Vilsecku.

Kontroverze vyvolávající americký vojenský konvoj dnes opustí Česko
Foto: Hans Štembera
Popisek: V areálu kasáren 17. listopadu si mohli lidé prohlédnout americkou vojenskou techniku zblízka. I přes nepříznivé počasí byl zájem velký

Asi 500 Američanů s více než stovkou vozidel se přes Česko vrací ze cvičení v Pobaltí. Po celé trase je vítaly tisíce lidí, odpůrci byli v menšině. Úterý vojáci strávili v Praze, část z nich odjela do Plzně uctít své kolegy, kteří padli při osvobozování Československa v roce 1945.

Přes Plzeň povede i dnešní cesta konvoje. Američané mají ale v plánu cestou již jenom jednu technickou zastávku na kontrolu vozidel a případné dotankování.

Příznivci konvoje očekávají, že lidé opět budou na vojáky čekat podél trasy. Poslední akce je naplánována na Rozvadov, kde by měla vyrůst barikáda. Ta má americký konvoj symbolicky zadržet v Česku. Organizátoři tak chtějí dát najevo, že si přejí trvalou přítomnost americké armády v Česku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…