Kontroverzní byznys: kožešinovým farmám hrozí likvidace. Senátor chce pro majitele vyšší kompenzace

17.07.2017 19:01

Kožešinových farem v Česku dlouhodobě ubývá. Pokud projde nový zákon, zánik hrozí i devíti posledním. Do třetího čtení se v Poslanecké sněmovně totiž dostala novela, která do dvou let postaví chování zvířat na kožešinu v České republice mimo zákon. O přijetí zákona či jeho vrácení zpět do Sněmovny bude rozhodovat Senát během své červencové schůze.

Kontroverzní byznys: kožešinovým farmám hrozí likvidace. Senátor chce pro majitele vyšší kompenzace
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Ivo Valenta s majitelem farmy. Odškodnění musí být "férové", říká senátor

Senátní výbor pro životní prostředí k zákonu, který by v důsledku znamenal v Česku úplný konec kožešinových farem, nepřijal žádné usnesení. I tak bude ale Senát o přijetí novely hlasovat. Zákon má podle navrhovatelů výraznou podporu veřejnosti, přičemž na jeho podporu vznikla i petice, kterou podpořilo celkem 46 tisíc jednotlivců. Navrhovatelé zákona, poslanci Robin Böhnisch (ČSSD) a Jiří Valenta (KSČM), argumentují tím, že pro „chování a zabíjení zvířat za účelem získání kožešiny neexistuje v Česku podstatný lidský zájem“. Podle Jiřího Valenty je pak „zabíjení zvířat kvůli lidské módě neospravedlnitelné“.

Jejich argumenty narážejí na odpor majitelů posledních devíti kožešinových farem v Česku (jejich počet v ČR kontinuálně klesá – pozn. red.). Ti byli poměrně nedávno nuceni výrazně investovat, aby klecový chov přizpůsobili novým požadavkům ze strany Evropské unie. Jakým způsobem by od státu mohli být za zavřené, zakázané podniky odškodněni, zatím není příliš jasné. Podle senátora Iva Valenty jsou právě nejasné kompenzace podnikatelů tím, co senátorům ve výboru pro životní prostředí, když projednávali novelu, vadilo.

„Nesouhlasím s týráním zvířat. Zároveň ale nemohu souhlasit s tím, aby stát svévolně zlikvidoval doposud legální podnikání,“ sdělil ParlamentnímListlům.cz k věci Valenta. „A to prakticky bez náhrady a jakéhokoliv ohledu na to, že do svých firem lidé investovali vlastní peníze. S tímto principem se prostě nehodlám smířit, protože jsem přesvědčený o tom, že je totalitně devastační a v konečném důsledku nebezpečný pro demokracii a svobodu v naší zemi,“ dodal. Senátor Valenta tudíž navrhuje, „aby se kompenzace podnikatelů navýšila a odpovídala částce šest tisíc korun za každé zvíře“. Pokud se na těchto kompenzacích zákonodárci shodnou, Valenta zákaz kožešinových farem podpoří. „Existuje-li veřejný zájem na zákazu kožešinových farem, pak proti tomu nejsem,“ upozornil. Odškodnění podle něj ale musí být „férové“. Podnikatelé podle Valenty „nechtějí bojovat s větrnými mlýny, vláda by se ale k problému měla postavit čelem a nesledovat pouze průzkumy veřejného mínění“.    

 

Projděte si fotogalerii:

Jednou z farem, kterých by se zákaz činnosti k roku 2019 týkal, je i ta, kterou provozuje firma Norek s.r.o. ve Velkém Ratmírově na Jindřichohradecku. „Do současnosti jsem do toho investoval 30 milionů korun,“ sdělil ParlamentnímListům.cz její majitel David Vojtíšek. „Na letošek byly plánovány investice ve výši čtyř milionů, ale jak to dopadlo s tím zákonem, tak jsem to všechno stopnul,“ uvedl Vojtíšek. „Je to vlastně rodinná firma, která tady třicet let nějak funguje a pak mi to stát chce zavřít bez nějakého odškodnění. Vůbec jsem nepředpokládal, že se zákon dostane do třetího čtení,“ uvedl Vojtíšek. Likvidace celého areálu v případě, že by zavřel, pak podnikatele vyjde na částku v řádech desítek milionů korun. „Byla to tady celé bažina. Máme tady navezeno kamení, štěrk. To vše budeme muset uvést do původního stavu,“ sdělil Vojtíšek ParlamentnímListům.cz.

V klecích  Vojtíšek ve Velkém Ratmírově chová celkem 12 tisíc norků. Zvířata jsou podle Vojtíška plně domestikována a prý „netrpí“. Poté, co dospějí určitého věku, je pak firma za účelem získání kožešiny zlikviduje pomocí plynu. Je evidentní, že povaha Vojtíškova byznysu přitahuje odpůrce z řad ekologických aktivistů a ochránců zvířat. Sám Vojtíšek přiznává, že zaznamenal již několik incidentů. „Vnikli mi na pozemek. Uspali mi i psa. Mám tady kavkazáka a ten se ničeho nebojí. Poničili mi vybavení a postříkali zvířata barvou. Některá z nich v důsledku stresu uhynula,“ postěžoval si ParlamentnímListům.cz Vojtíšek.  

Byznys s chováním zvířat na kožešiny je v posledních letech živě diskutovanou problematikou v rámci celé Evropské unie. Téměř v polovině zemí EU je pak chov zvířat pouze za účelem získání kožešiny pro módní průmysl zakázán. Diskuse o případném zákazu se aktuálně začíná rozjíždět i v sousedním Polsku. Právě Poláci přitom chovají zvířata na kožešiny ve velkém. Velké chovy ale jsou i v Norsku. Zastánci kožešinových chovů argumentují tím, že zákazem se nic nevyřeší a chov se pouze přesune jinam. Poukazují i na to, že by mohlo dojít k rozvoji ilegálních pěstíren či množíren zvířat a chov by se tak dostal mimo kontrolu státní veterinární inspekce.

Zastánci zákazu zase tvrdí, že zvířata v zajetí trpí a poukazují i na veřejný či lidský zájem, který je proti tomu, aby byl chov zvířat pouze pro účely módního průmyslu legální. Nutno dodat, že od pravých kožešin se v poslední době ve jménu společenské odpovědnosti odvracejí i někteří známí návrhář. Giorgio Armani například oznámil, že se ve své tvorbě spokojí s adekvátními umělými materiály. Od používání pravé kožešiny ale upustili například i Tommy Hilfiger, Calvin Klein či legendární britská návrhářka, která do širšího povědomí dostala módní „punk“ styl, Viviene Westwoodová.      

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: Jonáš Kříž

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…