Kontroverzní novela prošla prvním čtením

18.07.2014 11:12

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek na své mimořádné schůzi poslala do druhého čtení novelu loterijního zákona. Učinila tak i přesto, že doposud není dokončen notifikační proces návrhu u Evropské komise a není tedy jasné, zda k návrhu nebude mít vážnější výhrady, podobně jako již dříve vláda.

Kontroverzní novela prošla prvním čtením
Foto: rep
Popisek: Herna - ilustrační foto

Kromě legislativních nedostatků, které novele již dříve vytkl například ministr Dienstbier, vzbuzuje návrh rozpaky i tím, s jakým spěchem se snaží skupina předkladatelů tuto legislativní úpravu prosadit. Novelu například oficiálně předložila skupina poslanců, převážně z hnutí ANO, KDU-ČSL a Starostů. Ve skutečnosti však návrh připravili na Ministerstvu financí, i když se od něho nyní snaží ministr Andrej Babiš distancovat. To potvrzuje i poslanec Ladislav Šincl (ČSSD): „Jde vlastně o ministerský návrh, neboť vznikl v dílně náměstka ministra financí Ondřeje Závodského, kde jsem ho osobně viděl 21. 3. tohoto roku.“ Jako poslanecký návrh se však novela vyhnula řádnému připomínkovému řízení. Není tak například jasné, jaký dopad bude mít v případě schválení návrh na státní rozpočet. Může se přitom jednat až o miliardy korun, o které stát přijde na daních.

Proti urychlenému přijetí novely se staví také zástupci loterijních společností. Ti opakovaně upozorňují, že novela sice stanovuje limity sázek a výher pro videoloterijní terminály a kasina, zcela však opomíjí internet. Limity v online hrách a kasinech tak zůstávají neomezené a neexistuje žádné zdanění pro tuto formu hazardu. Návrh také nezahrnuje kurzové ani sportovní sázky – přitom jen na poslední mistrovství světa prosázeli Češi více než jednu miliardu korun, nejde tedy o žádné malé sumy.

Nedostatečné porozumění problematice a její zjednodušování vytýkají novele i někteří zákonodárci. „Mám pocit, že na to jdeme úplně špatně, když se snažíme regulovat jenom herny. Nemám nic proti regulaci heren, ale zapomněli jsme na tu druhou stranu mince, a to jsou hráči,“ řekl například poslanec Ivan Adamec (ODS). „Když v Americe přijde někdo do herny a bere sociální podporu, tak si majitel nebo obsluha vyžádá jeho průkaz, a když zjistí, že je příjemcem takovéto státní dávky, tak nejenom, že ho tam už nepustí, ale oni na něj pošlou policii a dokonce ho zavřou,“ dodává Adamec, který také upozornil na to, že podle statistik je 11,1krát více problémů s alkoholiky než s gamblery.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…