Kontroverzní režisér Zelenka: Snili jsme o kapitalismu, teď vidíme, co je zač. Nemá nic společného s demokracií, vždyť ho mají i v Číně

18.09.2016 21:11

Režisér Petr Zelenka se narodil přesně rok před začátkem sovětské okupace Československa. V socialismu tak prožil 22 let a kapitalismus si zidealizoval. Dnes je ke kapitalistickému systému podstatně kritičtější, než byl v roce 1989, a své občas ostré názory neskrývá. V rozhovoru s Barborou Tachecí pro Český rozhlas nešetřil ani český národ. Většina naší populace je prý ignorantská.

Kontroverzní režisér Zelenka: Snili jsme o kapitalismu, teď vidíme, co je zač. Nemá nic společného s demokracií, vždyť ho mají i v Číně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Před deseti či patnácti lety prý byla česká společnost zajímavější, dělo se tu víc poutavých věcí, objevovaly se nové nápady. Dnes je tu tak trochu nuda. Režisér Petr Zelenka viní mimo jiné i kapitalismus. A pak také skutečnost, že jsou Češi, Moravané a Slezané ignoranti. Odmítají diskutovat, ignorují zajímavá témata. Lidé se vyžívají jen v pseudodiskusích.

Režisér se o tom přesvědčil, když studoval látku k filmu Ztraceni v Mnichově, jenž spatřil světlo světa minulý rok. Nabízí v něm trochu jiný pohled na podpis Mnichovské dohody na podzim 1938. Nedívá se na tento okamžik jako na velkou zradu národa, ale jako na velký diplomatický úspěch, který do značné míry zachránil naši republiku před zničením. Vychází přitom z díla historika Jana Tesaře.

„Má interpretace jeho knihy o mnichovských událostech je, že Mnichov nebyla tragédie, ale obrovské diplomatické vítězství.“ Proč jeho texty a takový výklad nevzbudil v Česku diskusi? „Protože u nás se prostě o věcech nediskutuje. Nepříjemné věci se ignorují, v médiích vznikají jen pseudodiskuse. Většinová populace je ignorantská,“ rozohnil se Zelenka. 

Celý rozhovor naleznete zde.

Pokud jde o již zmíněný kapitalismus, tak se podle režiséra proměnil, když fakticky zvítězil ve studené válce. „U nás kapitalismus po tom, co padl socialismus a on celosvětově zvítězil, dost přitvrdil – v úplném popření lidských práv, sociálních jistot, v koncentraci moci. Tím mne strašně zklamal,“ vysvětloval Petr Zelenka.

Problém kapitalismu tkví prý v tom, že o něm jeho zastánci někdy tvrdí, že je daný od boha. Také není pravda, že by byl spojen s demokracií. Kdo o tom pochybuje, může se podívat do Číny nebo do Ruska. V těchto zemích demokracie není, a kapitalismu se tam přesto daří. Čína dokonce nemá daleko k tomu, aby se stala nejsilnější ekonomikou světa. To dokazuje, že se kapitalismu daří nejlépe v mírných despociích.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…