Konvička, lidé z Pegidy a mnozí další na jedné akci. Už o ni píší i v Anglii

05.12.2015 16:35

6. února 2016 proběhne masový protest proti islamizaci Evropy ve více než deseti zemích starého kontinentu. Dohodli se na tom zakladatel Anglické obranné ligy Tommy Robinson, Martin Konvička z Bloku proti Islámu a Siegfried Daebritz z hnutí Pegida. Informaci přinesl server britského deníku The Telegraph s tím, že se na tom zmínění pánové dohodli v Praze 17. listopadu po vystoupení prezidenta Zemana na Albertově.

Konvička, lidé z Pegidy a mnozí další na jedné akci. Už o ni píší i v Anglii
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Znak Blok proti islámu na náměstí v Lanškrouně

Chystá se masový protest proti islámu, k němuž dojde současně v několika evropských zemích. Stane se tak na počátku příštího roku v Německu, Česku nebo na Slovensku. Informuje o tom server britského deníku The Telegraph s odvoláním na prohlášení Tommyho Robinsona, lídra extremistické Anglické obranné ligy. Slova o chystaném mohutném protestu, k němuž má dojít i ve Velké Británii, pronesl na shromáždění hnutí Pegida v Drážďanech před několika dny.

Robinson varuje před islamizací Velké Británie a volá po záchraně evropské kultury a evropské budoucnosti. Stojí za pozornost, že Robinson v roce 2013 Ligu opustil, protože se mu zdála až příliš radikální, pronikali do ní i příznivci nacismu, ale islamizaci Evropy považuje stále za velmi nebezpečnou.  

Text v Angličtině naleznete zde

Není bez zajímavosti, že Robinson navštívil i Českou republiku a to přímo 17. listopadu, tedy v Den boje za svobodu a demokracii,  kdy stál po boku prezidenta Zemana i zakladatel Bloku proti islámu Martin Konvička. Robinson se měl s Konvičkou sejít po akci na Albertově a debatovali spolu o dalším postupu. Hovořil také s představiteli hnutí Pegida, kteří byli na Albertově přítomní. Původně chtěl Robinson promluvit i na Albertově, ale po projevu prezidenta Zemana to už neučinil, neboť prý v projevu zaznělo to podstatné, co by chtěl říci i on.

Pánové se nakonec dohodli na 6. únoru 2016. To bude den, kdy se v řadě evropských zemí pozvednou varovné hlasy proti islamizaci Evropy. Siegfried Daebritz z hnutí Pegida prý vyjádřil obavu, jestli nebude příliš pozdě, když vezmeme v úvahu, že do Německa přicházejí tisíce migrantů denně, ale nakonec bylo určeno právě toto datum.

Připomeňme, že prezident Zeman upozornil na skutečnost, že v České republice žije řada příslušníků menšin a čeští občané nejsou xenofobní, ale chtějí si svou kulturu chránit před lidmi, kteří by jii chtěli rozvrátit. Své spoluobčany pak prezident vyzval, aby si nenechali vnucovat cizí názory a nenechali se nálepkovat. Vymezil se také proti EU,  která nezvládá migrační krizi a nenutí mladé zdravé muže k návratu domů. Doma by přitom se zbraní v ruce mohli bojovat za lepší budoucnost.

Protest v mnoha zemích Evropy

Robinson, vlastním jménem Stephen Yaxley-Lennon, ujišťoval, že cestuje po mnoha zemích Evropy a snaží se koordinovat akce proti islámu. Zmíněného 6. února by tak mělo dojít k protestům v České republice, v Německu, na Slovensku, v Rakousku, ve Francii, Belgii, Polsku, Portugalsku, v Nizozemí, Španělsku, Švýcarsku i ve Velké Británii.

Britský deník dodává, že mezi antiislámskými hnutími v Evropě existují určité rozdíly. V zemích střední a východní Evropy jsou tato hnutí výrazně protiamerická, což v Británii chybí, ale v tuti chvíli se zdá, že jednotlivé představitele napříč kontinentem víc věcí spojuje než rozděluje.

Robinson však také vyjádřil obavu, aby se hnutí příliš nezradikalizovala, jak se to stalo v Británii. Věc, ve které vystupují, je prý příliš důležitá na to, aby se hnutí zdiskreditovala extremistickými projevy či popíjením alkoholu na akcích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…