Konvička svolal demonstraci před saúdskoarabskou ambasádu

11.09.2016 6:30

Iniciativa Martina Konvičky (IMK) svolala na dnešní odpoledne před saúdskoarabské velvyslanectví v Bubenči akci "s humorem do Mekky". Magistrát shromáždění nezrušil ani přesto, že minulá akce IMK na Staroměstském náměstí způsobila paniku, připomíná ČTK.

Konvička svolal demonstraci před saúdskoarabskou ambasádu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening s názvem Okupanti obsazují Prahu v souvislosti s výročím vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968

Podle úředníků k tomu neměl důvod. K odvolání ani přesunutí akce organizátory nepřimělo ani oznámení magistrátu, že kvůli havárii kanalizace se akce před ambasádou nemůže konat. V pátek se kvůli tomu pokusil dosáhnout zrušení akce náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). IMK to označila za naschvál a zvažuje i trestní oznámení.

V srpnu na Staroměstském náměstí vyvolala Konvičkova iniciativa svou protiislámskou akcí paniku mezi turisty

Obavy už dřív vyjádřilo české ministerstvo zahraničí, které připomnělo odpovědnost státu za bezpečnost diplomatických zastoupení jiných států. Magistrát organizátory požádal, aby změnili místo konání, ti to ale odmítli.

V srpnu na Staroměstském náměstí vyvolala Konvičkova iniciativa svou protiislámskou akcí paniku mezi turisty. Vystupovali na ní maskovaní muži převlečení za bojovníky tzv. Islámského státu a stříleli z maket zbraní. Policie akci vyšetřuje jako výtržnictví. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) žádala potrestání magistrátního úředníka, který shromáždění povolil. Ministerstvo vnitra ale dalo úřadu za pravdu. Důvody k zákazu podle něj nebyly. Ohlášení demonstrace ovšem podle vnitra mělo vzbudit zvýšenou pozornost.

Akce IMK je svolaná na den 15. výročí teroristického útoku na Světové obchodní centrum a Pentagon v USA. Útoky teroristů ze skupiny Al-Káida si vyžádaly téměř 3000 obětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …