Konvička zveřejnil velmi zajímavé FOTO feministické studentky. Její škola na něj žaluje

18.02.2017 8:33

Akademický senát Karlovy univerzity (UK) se obrátil na rektora Jihočeské univerzity (JU) Tomáše Machulu s výzvou, aby se zabýval chováním zaměstnance JU docenta Martina Konvičky. Začátkem února Konvička zveřejnil několikrát na facebooku fotografie studentky Filozofické fakulty Anny Libánské, které doprovodil urážlivými komentáři. Píše o tom Deník Referendum.

Konvička zveřejnil velmi zajímavé FOTO feministické studentky. Její škola na něj žaluje
Foto: Daniela Černá
Popisek: Martin Konvička v Ostravě

V dopise, který akademický senát UK zaslal rektorovi Jihočeské univerzity Tomáši Machulovi, senát žádá, aby v souvislosti s příspěvky Martina Konvičky rektor prošetřil, zda Konvička neporušil etický kodex univerzity, na které působí. Členové akademického senátu UK v dopisu uvádějí, že Konvička Libánskou přinejmenším jednou hanlivě označil a zároveň poskytl prostor mnoha hrubým a nenávistným projevům dalších diskutujících na stránkách, které spravuje.

Anna Libáňská v loňském roce kandidovala do akademického senátu Filozofické fakulty, jedním z bodů v jejím programu bylo obnovení nepoužívaného záchodu v přízemí fakulty. Měl být společný pro muže i pro ženy.

Konvička na svém facebookovém profilu mimo jiné napsal: „Genderově neutrální hajzlíky? Několikrát jsem narazil na zprávu, že je prosazují ‚studenti Filosofické fakulty UK‘. Pokládal jsem to za hoax a tak jsem trochu zapátral a – Neprosazují to ‚studenti‘, ale zvlášť šílená frakce stud. senátorů v Akademickém senátu. Říkají si ‚15 pro fakultu‘ a vytvořením spolku či frakce v podstatě obešli zákaz politické činnosti na universitách. Konkrétně ty neutrální hajzlíky měla v programu slečna z fotografie ... a její ‚volební program‘ je natolik poučný, že jsem výňatky z něj nakopíroval níže. Počtěte si.“ Libánská například píše: „Dále bych ráda prosadila zavedení společných (unisexových) toalet. Jejich zavedení by mělo vyřešit potíže, se kterými se někteří studující i zaměstnanci a zaměstnankyně v současnosti mohou při návštěvě toalet setkat – ať už se jedná rodiče s dětmi, osoby s asistentkou/asistentem či osoby, jimž binární dělení nevyhovuje. Společné toalety by fungovaly vedle toalet, u nichž by bylo zachováno rozdělení na pánské a dámské.“

Server upozorňuje, že na studentku se poté snesla obrovská vlna urážek od Konvičkových fanoušků. Konvička později sdílel i koláž s fotografií Libánské z demonstrace proti xenofobii a s částí textu z jejího programu pro volby do senátu, která vyvolala další vlnu urážek.

„Pevně věřím, že se vedení Jihočeské univerzity nebude schovávat za to, že je jedno, co dělá její kmenový pracovník ve svém volném čase. Jedno to totiž není. Členem akademické obce totiž nikdo není jenom ve svém pracovním čase a členové akademické obce mají ctít etické principy svým každodenním jednáním, ať už v práci, nebo po ní,“ řekl Jan Chromý, předseda akademického senátu Filozofické fakulty, který je pod výzvou rektorovi Jihočeské univerzity podepsán.

Jak server dodává, v případech předchozích stížností na Konvičku, jež se týkaly jeho protiislámských aktivit, se rektor odvolával na to, že to, co dělá Konvička mimo své pracovní povinnosti, není záležitostí, kterou by se měla univerzita zabývat.

Celý text je ZDE

Celý text příspěvku Martina Konvičky na jeho facebookovém profilu:

Genderově neutrální hajzlíky?

Několikrát jsem narazil na zprávu, že je prosazují "studenti Filosofické fakulty UK". Pokládal jsem to za hoax a tak jsem trochu zapátral a --- Neprosazují to "studenti", ale zvlášť šílená frakce stud. senátorů v Akademickém senátu. Říkají si "15 pro fakultu" a vytvořením spolku či frakce v podstatě obešli zákaz politické činnosti na universitách. Konkrétně ty neutrální hajzlíky měla v programu slečna z fotografie ... a její "volební program" je natolik poučný, že jsem výňatky z něj nakopíroval níže.

Počtěte si.

Anna Libánská

Obor a ročník studia: 1. ročník bakalářského studia, obor Historie

Navrhovatel: Martin Babička

Studuji prvním rokem obor historie (Bc.). Druhým rokem působím ve Feministické společnosti, v zimním semestru jsem byla zvolena do jejího vedení. V rámci FEMu se aktivně snažíme seznamovat akademickou obec i veřejnost s genderovou tematikou i současným feminismem – mj. pořádáme přednášky, čtení teoretických textů i kulturní akce.

V senátu bych se však ráda zaměřila nejen na témata týkající se genderu – mým cílem je, aby se fakulta stala bezpečným prostorem pro všechny bez ohledu na jejich etnicitu, gender, sexuální orientaci, náboženství, tělesné dispozice a další individuální potřeby. V souvislosti s tím bych se ráda zasadila o vznik instituce studenské/ho obhájkyně/obhájce práv, na niž/něhož by se studující i zaměstnanci/zaměstnankyně mohli/y obrátit v případě sexuálního obtěžování, jiných forem diskriminace na fakultě. Studentský/a obhájce/obhájkyně práv by fungoval/a jako most mezi studenstvem a fakultou, zároveň by vyrovnával/a rovnováhu moci, která je nyní nakloněna silně ve prospěch fakulty.

Jako týž most by měly fungovat částečně i studentské spolky. Plně tak podporuji snahu kolegy z kandidátky 15 pro fakultu Jiřího Feryny o větší podporu spolků ze strany FF UK.

Dále bych ráda prosadila zavedení společných (unisexových) toalet. Jejich zavedení by mělo vyřešit potíže, se kterými se někteří studující i zaměstnanci a zaměstnankyně v současnosti mohou při návštěvě toalet setkat – ať už se jedná rodiče s dětmi, osoby s asistentkou/asistentem či osoby, jimž binární dělení nevyhovuje. Společné toalety by fungovaly vedle toalet, u nichž by bylo zachováno rozdělení na pánské a dámské.

Včera jsme si tady užili spoustu zábavy, a tak možná ještě jednou.

Slečna na obrázku je na FF UK akademickou senátorkou, text je z jejího volebního programu.

reklama

autor: vam

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…