Konvoj Američanů a Britů pokračuje v cestě přes ČR do Polska

26.03.2017 8:58

Konvoj americké a britské armády pokračuje druhým dnem v cestě přes české území. Celkem 125 vozidel a 550 lidí se přesouvá z Německa do Polska, kde by vojáci měli působit v rámci snahy NATO o posílení svých východních členů. První kolona vyrazila dnes v 07:00 z kasáren ve Staré Boleslavi u Prahy, kde vojáci přečkali noc, a míří na hraniční přechod v Náchodě. ČTK to řekl mluvčí armádní agentury logistiky Petr Kostelka.

Konvoj Američanů a Britů pokračuje v cestě přes ČR do Polska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přesun příslušníků 2. jízdního pluku americké armády v rámci cvičení Saber Strike v Pobaltí. Vojáci přenocují v ruzyňských kasárnách v Praze

Další části konvoje budou následovat zhruba v půlhodinových intervalech. „Druhá kolona už je připravena na výjezd a čeká na pokyn, kdy má vyrazit,“ řekl Kostelka krátce po 07:00. Vojáci od kasáren míří po dálnici D10 směrem k dálnici D11 na Hradec Králové. „Pak pojedou až k Hradci, objedou město a budou pokračovat dál na Jaroměř a Náchod,“ dodal Kostelka.

V sobotu první vozidla vyjela z Rozvadova do českého vnitrozemí před 09:30. Poslední kolona se dostala do ČR před 17:00. Na vojáky a jejich techniku podobně jako při minulých přejezdech čekaly hloučky lidí na mostech a podél cest, desítky lidí je vítaly také před areálem boleslavských kasáren.

Jádro konvoje tvoří američtí dragouni ze 2. jízdního pluku (2. Cavalry Regiment), jehož součástí je i padesátka Britů. Spojenečtí vojáci s sebou vezou desítky obrněnců Stryker, vozy Hummer nebo britské šakaly.

Českem za poslední dva roky projely tři podobné konvoje. Pozornost vyvolal především první z nich. I když se proti němu ozvala spousta hlasů odpůrců NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…