Konvoj Nočních vlků zamířil přes Katyň do Běloruska

26.04.2015 20:07

Konvoj bikerů z ruského motorkářského klubu Noční vlci, který v sobotu vyrazil z Moskvy a hodlá dojet až do Berlína, dnes navštívil Katyň a zamířil do Běloruska. Polské hranice chce podle polského serveru Wiadomości WP překročit v pondělí. Jiná a mnohem početnější skupina Nočních vlků už dnes bez problémů polské hranice překročila, informoval ruský server Svobodnaja pressa. Cílem konvoje byla návštěva hřbitova s padlými sovětskými vojáky.

Konvoj Nočních vlků zamířil přes Katyň do Běloruska
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vlajka motorkářského gangu Noční vlci

Noční vlci chtějí během cesty a v Berlíně, kam chtějí přijet 9. května, uctít památku rudoarmějců, kteří padli při osvobozování Evropy na konci 2. světové války, před 70 lety. Projet chtějí Běloruskem, Polskem, Českou republikou, Slovenskem, Rakouskem a nakonec Německem. Polsko oznámilo, že je na své území nevpustí a jen za určitých podmínek je nechá projet Německo. Výhrady mají i další země včetně Česka.

Šest bikerů údajně jede i s dětmi

Podle serveru Wiadomości WP motorkáři dnes před polednem dorazili do Katyňského lesa poblíž Smolenska a uctili tam památku polských důstojníků zavražděných v roce 1940 na rozkaz Josefa Stalina členy sovětské tajné policie NKVD. Členové bikerského klubu položili květy v polské i ruské části katyňského památníku.

Polská zpravodajská televize TVP Info uvedla, že skupina, která pak vyjela z Katyně k běloruským hranicím, čítala 14 motorkářů. Doprovázely je dva automobily, šest bikerů údajně jede i s dětmi.

Na otázku polské televize, jak chtějí překročit polské hranice, členové skupiny znovu potvrdili, že chtějí projet po jednom, a tak pokračovat i přes polské území.

"Je jasné, že nebudeme porušovat žádné předpisy, nebudeme dělat nic, co je proti zákonům. Vy Poláci nemáte žádný důvod nás obviňovat z protiprávního jednání a chovat se k nám jako k banditům," řekl šéf Nočních vlků Alexandr Zaldostanov řečený Chirurg, který je přítelem ruského prezidenta Vladimira Putina. Dodal, že se naopak obává provokací ze strany polských úřadů.

Od hranic s polskými pohraničníky

Server Svobodnaja pressa dnes informoval, že do Polska už přijela kolona 200 ruských motorkářů. Ve městě Braniewo navštívili hřbitov, na kterém jsou pochovaní sovětští vojáci.

Celé akce se zúčastnilo více než 500 ruských občanů, včetně zástupců klubu Noční vlci. Ti údajně na hranici neměli žádné potíže. Polští pohraničníci kontrolovali motorkáře jednotlivě a ptali se jich na účel cesty. "Každý z nich odpověděl, že se zúčastní ceremonie na počest sovětských vojáků na hřbitově v Braniewu," řekla zástupkyně polské pohraniční služby Miroslava Aleksandrovičová. Polsko podle ní vpustilo na své území všechny motorkáře.

Samotní bikeři potvrdili, že "na hranici bylo vše v pořádku". Od hranice je pak doprovázeli polští pohraničníci a po cestě se neodehrály žádné incidenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…