Konvoj USA je v Česku. Tentokrát prostě projedou, bez parády

09.09.2015 12:05

U Rozvadova na Tachovsku vjel do ČR dnes v 10:00 americký vojenský konvoj, který míří z bavorské základny ve Vilsecku na cvičení do Maďarska. Předvoj hlavního konvoje, který republikou projede 13. a 14. září, má nyní za úkol trasu do Maďarska vyzkoušet. Z hranic pokračuje kolona 11 vozidel po dálnici D5 přes Prahu a Brno, kolem 22:00 by měl dorazit na nocleh do armádního areálu ve Vyškově.

Konvoj USA je v Česku. Tentokrát prostě projedou, bez parády
Foto: Hans Štembera
Popisek: V areálu kasáren 17. listopadu si mohli lidé prohlédnout americkou vojenskou techniku zblízka. I přes nepříznivé počasí byl zájem velký

Zkouškou na cestě mohou být práce na silnicích. V Plzeňském kraji je například omezení na dálnici D5 mezi Rokycany a Mýtem. Další jsou na dálnici D1, kde na řadě míst pokračuje její modernizace.

Američtí vojáci během týdne projedou Českem třikrát. Po dnešní předsunuté jízdě se část vojáků vrátí v pátek a sobotu přes Česko zpět do Německa. V neděli pak na cestu vyrazí hlavní část amerických sil. Mělo by je tvořit do 550 vojáků a asi 150 vozidel, včetně obrněnců Stryker. Po českých dálnicích a rychlostních silnicích pojedou rozděleni do více kolon, aby neblokovaly dopravu. Američané se v Maďarsku zúčastní cvičení NATO Brave Warrior 2015.

Podobný americký konvoj projel Českem na přelomu března a dubna. Vzbudil značný zájem veřejnosti. Zprvu se ozývaly spíše kritické hlasy lidí z okruhu spolků sympatizujících s Ruskem. Při průjezdu ale americké vojáky vítaly tisíce příznivců, a to ve městech, kde přespávali, i kolem silnic.

Za první pololetí letošního roku se přes území ČR uskutečnilo 3727 tranzitních průjezdů a přeletů příslušníků ozbrojených sil jiných států, z toho 3622 leteckých. Po pozemních komunikacích se přes republiku v 18 silničních proudech a 87 samostatných přesunech přepravilo 1277 zahraničních vojáků.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…