Koordinátor HateFree vzkazuje: Mazání na Facebooku není žádná cenzura. Na úřadě taky máte nějaký návštěvní řád

28.04.2018 18:05

Koordinátor iniciativy HateFree Lukáš Houdek se pro server iHNed.cz vyjádřil k sociální síti Facebook. Podle jeho slov jsou ve společnosti zaměstnáni rodilí mluvčí, kteří závadný obsah vyhodnocují a případně mažou. „Není však jisté, jaké procento kontroluje stroj, který například nepochopí sarkasmus,“ uvedl Houdek.

Koordinátor HateFree vzkazuje: Mazání na Facebooku není žádná cenzura. Na úřadě taky máte nějaký návštěvní řád
Foto: Hans Štembera
Popisek: Facebook, ilustrační foto

Houdek v rozhovoru mimo jiné také řekl, že Češi nejsou rasisté. Nenávistné komentáře podle něj píše jen malé procento z nich. „Je to spíše úzká skupina lidí. Naše data ukázala, že 10 procent příspěvků na adresu menšin píše zhruba sto lidí a 25 procent tisícovka lidí. I na základě toho některé politické strany mění své programy, ale to naladění ve společnosti jako celku tak extrémní vůbec být nemusí. Vnímáme ale, že se společnost více radikalizuje. To, co bylo dříve vnímáno jako tabu a projev neslušnosti, se stává normou, ba hrdinstvím,“ řekl Houdek. 

Zároveň také dodal, že seznam slov, kvůli kterým může Facebook daný příspěvek smazat, je příliš striktní. Reagoval tak na dokument společnosti, podle něhož maže závadné příspěvky. A právě jeho organizace HateFree s ním také pomáhala.

  • Původní text ZDE.

„Zveřejnění vnáší světlo do toho, podle jakého klíče společnost příspěvky maže a také může sloužit těm, kteří chtějí něco závadného nahlásit. Ukázalo se, jaký způsob komunikace Facebook nepodporuje,“ sdělil k dokumentu Houdek. 

Facebook se tak podle něj začal zabývat tím, co se ve veřejné diskusi v Česku tolik neřeší – právy obětí nenávistných projevů a kyberšikany. Houdek zároveň uvedl, že by se vyhnul slovu cenzura. „Otázka je, jak by to vypadalo, kdyby tu žádná pravidla nebyla. Kdybych přišel na úřad, což je také veřejný prostor, a začal tam dělat nepořádek a nadával lidem, tak mě také někdo upozorní, že je v budově nějaký návštěvní řád a pravidla. A pokud bych neuposlechl, byl bych zřejmě vyveden,“ míní. 

Závěrem se pak také vyjádřil k dezinformacím, kde podle něj čím dál více lidí vnímá, že je třeba si na ně dávat pozor. A zároveň zmínil, že Facebook společnost rozděluje i stmeluje. „Podle své politiky má lidi stmelovat. Fakticky je ale uzavírá do sociálních bublin a dělí tak podle názorů. Přicházíme o nějaké protnutí a v tomhle má zásadní dopad na rozdělování společnosti,“ zakončil Houdek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…