Koordinátorka humanitární organizace: Separatisté střílejí na vše, co se pohne

30.08.2014 17:41

Humanitární organizace ADRA pomáhá evakuovat lidi, kteří na východní Ukrajině přišli o střechu nad hlavou. Zachránili jich už na tisíc. Často její pracovníci ale nasazují vlastní život, protože separatisté střílí po všem, co se mihne. Nemají totiž zájem na tom, aby civilisté opouštěli bojiště.

Koordinátorka humanitární organizace: Separatisté střílejí na vše, co se pohne
Foto: ADRA
Popisek: ADRA

„Od začátku konfliktu už máme reportováno 1000 evakuací. Každý týden jich probíhá zhruba dvacet. Myslím si, že nejvíce jich bylo minulý měsíc. Jenom čtyři sta je Doněck. A šest set je zbytek - okolní oblasti a Luhansk. Procento dětí je hodně vysoké, většinou evakuujeme děti, ženy nebo starší osoby,“ vyprávěla v rozhovoru pro server Aktuálně.cz vedoucí zahraničních projektů ADRY Jana Škubalová.

Většinou lidi z míst, kde se bojuje, odvádí koordinátoři české humanitární organizace nebo jejich spolupracovníci a dobrovolníci. Hodně prý záleží také na tom, v jaké oblasti je evakuace prováděna a jaké auto je zrovna k dispozici. „Ve městě už nefunguje ani městská doprava a v momentě, kdy vylezete ven, tak riskujete, že vás někdo zastřelí,“ popisovala Škubalová.

Separatisté střílí na všechno, co se pohne, vyhazují auta do povětří...

„Všechny příklady jsou v tomhle vlastně stejné, protože Doněck je v obležení ze všech stran. Všechny hlavní tahy jsou kontrolované separatisty a ti střílí úplně na všechno, co se tam mihne. Pokud tam jedete autem – i když to auto má na sobě bílý prapor a znak dítěte, což je pro teroristy znamení, že nemají střílet, oni jsou schopní to auto vyhodit do povětří. Minulý týden takhle odstřelili tři auta, ve kterých byly děti,“ dále uváděla pracovnice ADRY.

Aby se minimalizovala výše zmíněná rizika, evakuují osoby po menších a nenápadnějších silnicích, které ještě nejsou kontrolované separatisty. „Myslím, že separatisté kolikrát ani nevědí, kde ty cestičky jsou, protože dost velká část z nich vůbec nejsou místní. Někteří jsou Rusové, Čečenci, někteří jsou Ukrajinci, kteří to dělají za žold,“ poodhalovala Šabatová identitu proruských rebelů.

Separatisté navíc podle ní nemají zájem na tom, aby civilisté opouštěli město. „Dělají všechno pro to, aby tam civilisté zůstali. Pokud to město bude úplně prázdné, tak už nebude problém ho celé srovnat se zemí,“ uzavírá koordinátorka české humanitární organizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…