A pozor: Letadlo ve Francii možná nespadlo samo od sebe

26.03.2015 13:40

Francouzská prokuratura dnes oznámila, že kopilot havarovaného letadla německých aerolinií Germanwings nepustil kapitána stroje do kokpitu. Navíc záměrně zahájil klesání a až do okamžiku nárazu byl naživu. Lidé v letadle až takřka do posledního okamžiku o kritické situaci nevěděli. Výkřiky jsou na letovém záznamníku slyšet až těsně před dopadem. Kopilot neměl žádné záznamy o možných kontaktech na teroristy.

A pozor: Letadlo ve Francii možná nespadlo samo od sebe
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Havarované letadlo, ilustrační foto

"Kopilot jednal záměrně," uvedla francouzská prokuratura. "Nebyl to normální pád, záměrně ho (kopilot) umožnil," dodala prokuratura.

Kopilot neměl žádné záznamy o možných kontaktech na teroristy. Podle francouzské prokuratury nic nenasvědčuje tomu, že by úterní neštěstí bylo teroristickým činem.

Na letovém záznamníku hovorů v kabině je podle vyšetřovatelů patrné, že prvních dvacet minut oba piloti vedou běžnou konverzaci, poté kapitán připravoval podklady na přistání, následně požádal kopilota, aby převzal řízení, a odešel na toaletu.

Kopilot již poté kapitána do kokpitu nevpustil a zahájil záměrně klesání stroje. Na záznamníku je slyšet, že pilot v kokpitu sice neodpovídal na výzvy kapitána, ale normálně a bez patrných výkyvů dýchal.

O kapitánovi stroje je známo, že byl označován za zkušeného, pro Lufthansu a Germanwings pracoval přes deset let a že měl nalétáno více než 6000 hodin. O kopilotovi Lufthansa uvedla, že u Germanwings byl od roku 2013 a že měl na kontě 630 letových hodin.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …