Korea má být jedna, řekly země V4. A pak podpořily i ukrajinskou vládu

03.12.2015 19:15

Země visegrádské čtyřky a Jižní Koreje chtějí pracovat na užší ekonomické, obchodní i kulturní spolupráci. Vyplývá to ze společného memoranda přijatého po dnešním společném zasedání premiérů V4 a korejské prezidentky Pak Kun-hje. Ve společném memorandu také podpořily sjednocení Severní a Jižní Koreje nebo proreformní snahy ukrajinské vlády.

Korea má být jedna, řekly země V4. A pak podpořily i ukrajinskou vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

"Přijali jsme společné prohlášení a to bude základ pro další budoucí spolupráci. V tomto prohlášení je naše společná vize a také konkrétní opatření, jak této vize dosáhnout. Chtěli bychom udržet dynamiku vzájemného rozvoje na mnoha úrovních," okomentovala memorandum korejská prezidentka Pak. Ocenila, že spolupráce s visegrádskou skupinou nabírá dynamiku. Potenciál pro hlubší spolupráci vidí zejména v ekonomické oblasti.

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jsou země V4 a Jižní Koreje propojeny významnými investicemi, rostoucím obchodem, ale také rozvíjejícími se vztahy například v oblasti kultury. "Platí také, že země V4, jako dynamicky se rozvíjející region, tvoří pro Korejskou republiku druhého největšího obchodního partnera po Německu v rámci Evropské unie," řekl.

Signatáři memoranda se v dokumentu shodují na zintenzivnění politického dialogu a posílení kontaktů na vysoké úrovni. Chtějí proto například pořádat pravidelná společná setkání ministrů zahraničních věcí nebo uspořádat setkání, které by se zabývalo spoluprací v oblasti infrastruktury. Zaměřit se chtějí na spolupráci v "inovativní a kreativní" ekonomice cestou spolupráce v oblastech výzkumu a vývoje, vědy, technologií a inovací. Pětice zemí si slíbila i podporu při výuce korejštiny, češtiny, maďarštiny, polštiny a slovenštiny.

Slovenský premiér Robert Fico vyjádřil přesvědčení, že se V4 podařilo během společného setkání představit jako mimořádně důvěryhodnou značku. Region je podle něj velmi zajímavý pro zahraniční investice, i proto, že jsou země Visegrádu dnes motorem hospodářského růstu v Evropě.

Mírovým procesem na korejském poloostrově se memorandum obšírně zabývá

Polská premiérka Beata Szydlová vyjádřila přesvědčení, že spolupráce s Jižní Koreou může zemím ve střední Evropě pomoci k ještě rychlejšímu ekonomickému rozvoji. Obrovský potenciál vidí například v oblasti technologií, investic, ale i kulturní výměny.

Maďarský premiér Viktor Orbán považuje spolupráci V4 s Jižní Koreou za jednoznačný úspěch. "V Evropě poslední dobou nemáme mnoho úspěchů, tudíž musíme ocenit, pokud se něco daří," uvedl.

Korejská prezidentka si cení zkušeností visegrádských zemí s přechodem k demokracii a jejich podpory snahy o mírové sjednocení korejského poloostrova. "Skupina V4 dokončila úspěšnou transformaci a všechny státy dosáhly ekonomického růstu. Máme tu model a inspiraci pro mírový proces na korejském poloostrově," prohlásila.

Právě mírovým procesem na korejském poloostrově se memorandum obšírně také zabývá. Odsuzuje jaderný program KLDR a Severní Koreu vyzývá, aby jaderné aktivity a program balistických střel ukončila. Visegrád a Jižní Korea také vyjádřili znepokojení ohledně lidských práv v KLDR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …