Korona: Byli v Chorvatsku. Budeme je nenávidět? ptá se novinář. Dostal ráznou odpověď

15.07.2020 9:17

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch už potvrdil, že několik Čechů se vrátilo ze zahraničních dovolených i s nechtěným koronavirem v těle. V Chorvatsku byla obnovena povinnost nosit v uzavřených prostorách roušku. Novinář Filip Horký se v této souvislosti kousavě zeptal, zda už je dovoleno „nenávidět dovolenkáře z Chorvatska“. Tím zvedl z židle vývojáře počítačových her Daniela Vávru, který hlasitě bouchl do stolu a obul se do novinářů.

Korona: Byli v Chorvatsku. Budeme je nenávidět? ptá se novinář. Dostal ráznou odpověď
Foto: Repro Youtube
Popisek: Herní vývojář Daniel Vávra

Když v únoru a březnu tohoto roku odjížděli lidé na lyže do Itálie či do Rakouska, ozývaly se hlasy, že by se jim to mělo zakázat, aby s sebou při návratu domů přivezli i koronavirus. Po přísných restrikcích volal pař. rezident České lékařské komory Milan Kubek. „Ale cestovní kanceláře se chovaly nezodpovědně a prodávaly zájezdy do Rakouska i do Itálie,“ zlobil se Kubek v jedné z květnových Partií televize Prima.

Anketa

Jakeš zemřel. Měli by být funcionáři KSČ Štrougal a Vajnar souzeni za úmrtí na státní hranici?

12%
88%
hlasovalo: 9110 lidí

Vláda Andreje Babiše (ANO) však tehdy lidi nechala standardně odjet na dovolenou. A někteří se skutečně vrátili z koronavirem.

A začaly se dít věci.

Tomáš K. byl jedním z lidí, kteří se vrátili z Rakouska z koronavirem. Vrátil se domů do jedné z obcí na Olomoucku, na kterou byla uvalena plošná karanténa. A od sousedů začal slýchat nadávky, že nemá ani větrat. Ale zašlo to ještě dál.

Rozneslo se to po vesnici. A někteří lidé z vesnice cítí vůči nám šílenou nenávist. Strhla se panika. Teď zpětně to vidím jako chybu, že jsem všechny obvolal. Přišly i zprávy, proč větráme, že všechny nakazíme. Mezi sousedy se začalo šířit, že bychom se měli odstěhovat a tak,“ prozradil v rozhovoru pro Český rozhlas.

Snad i v narážce na tento případ se novinář Filip Horký zeptal na sociální síti Twitter, zda je dovoleno nenávidět už i dovolenkáře, kteří odjeli do Chorvatska, kde se koronavirová situace zhoršila a v uzavřených prostorách je obnoveno nařízení o nošení roušek.

„Takže už můžeme dovolenkáře z Chorvatska nenávidět stejně jako lyžaře z Itálie?“ zeptal se s nádechem ironie Horký.

Tím zvedl ze židle vývojáře počítačových her Daniela Vávru, který má za to, že paniku a nenávist šíří podobnými statusy právě novináři.

„Miluju tyhle bojovníky s ‚panikou a nenávistí‘. Nikdy jsem nikde nezaznamenal MIMO INTERNET žádného člověka, který by nějak nenávistně řešil někoho, kdo byl v Itálii. Kromě novinářů. Ani neznám nikoho, kdo teď nějak zásadně řešil Chorvatsko. Jediný, kdo neustále hrotí situaci, přehání, zveličuje, maluje čerty na zeď a snaží se dělat paniku, jsou novináři. A ti novináři pak zároveň pindají svoje moudra o tom jak ‚Češi‘ jsou v panice, někoho nenávidí nebo něco řeší. Češi přitom na všechno serou jak na placatej kámen a všechno je to jen naprosto virtuální pseudo komedie médií a politiků. O naprosto příšerném osazenstvu českého twitteru pak svědčí, že tahle jedovatá poznámka má 4000 lajků,“ vypálil vývojář počítačových her.

Koronavirus a nenávist

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…