Koruna je jako Rocky. Dědek z ČNB se nebojí přirovnání k boxerovi

20.05.2017 18:48

Česká měna je jako boxer Rocky. Těžko ji něco vyvede z rovnováhy. A chová se apoliticky. Alespoň to tvrdí Oldřich Dědek z České národní banky v rozhovoru pro Lidové noviny.

Koruna je jako Rocky. Dědek z ČNB se nebojí přirovnání k boxerovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dvě eura

Česká republika podle Dědka splňuje všechny předpoklady, které jsou kladeny na člena eurozóny. A nejde jen o maastrichtská kritéria. „Když se díváme na všechna tato kritéria čistě ekonomicky, tak je splňujeme. Jsme premianti,“ míní Dědek. Dle jeho slov, kdyby se politici nyní rozhodli, tak bychom euro mohli mít za tři roky. Dva roky jsou totiž doba, kdy musíme být v kurzovém mechanismu, aby se vidělo, jak koruna skáče vůči euru. 

„Opuštění národní měny není technokratický proces. Je k němu nutná spousta věcí včetně podpory veřejnosti. Ta je momentálně mizerná,“ dodává ekonom.

Vlastní měna je sice podle něj jistě hodnota, na druhé straně o kurzovou stabilitu hodně stojí exportéři a česká ekonomika je exportně orientovaná. „O kurzovou stabilitu stojí zahraniční investoři. To jsou velmi silné argumenty zejména pro naši ekonomiku, která je silně, exportně i vlastnicky, provázaná s eurozónou,“ podotkl také Dědek. 

Zdůraznil také, že se nebojí, že by nám po přijetí eura hrozil řecký, irský či španělský scénář. Kulturně i obchodně totiž dle jeho slov náležíme do severního křídla. „Nikdy jsme neměli problém s inflací, koruna vždy spíše posilovala, rozpočtové schodky byly na evropské poměry mírné,“ zmínil.

„Říká se, že koruna je jako Rocky. Nenechá se jen tak něčím vyvést z rovnováhy. To, že jen lehce reaguje, ať už směrem nahoru, nebo dolů, a nevyvolává to žádné otřesy, je projevem stability. Koruna se apoliticky chovala i v minulosti – na rozdíl od maďarského forintu či polského zlotého,“ řekl následně na adresu české koruny. Nyní si podle něj stále hledá optimální úroveň.

Závěrem pak Dědek také jednoznačně uvedl, že od ukončení závazku ČNB nekoupila jediné euro. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…