Koruna je troche proměnlivější, ale jinak zažívá neobvykle stabilní období, pochvaloval si v rádiu guvernér Singer

15.01.2015 18:33

Koruna je trošičku proměnlivější, než byla vloni, ale jinak zažívá neobvykle stabilní období. Tak zhodnotil vývoj české měny guvernér České národní banky Miroslav Singer v dnešním pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Koruna je troche proměnlivější, ale jinak zažívá neobvykle stabilní období, pochvaloval si v rádiu guvernér Singer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer

V pořadu, který byl věnován téměř výlučně vývoji kurzu koruny po nedávné intervenci ČNB, Singer také zopakoval, že moc nechápe hysterii kolem propadu kurzu, protože oproti loňskému roku koruna oslabila vůči euru pouze o necelá dvě procenta. “Lidé pravděpodobně vnímají ten propad citlivěji, protože v minulých letech naše měna oscilovala jen ve velmi úzkém pásmu,“ řekl guvernér a doplnil, že pravděpodobně ta hranice 28 Kč za euro lidi vystrašila.

Pokles ceny ropy je pro naši ekonomiku samozřejmě podle Singera pozitivním faktem. “Zlevnil nám jeden vstup a fakt, že nakupujeme levnou ropu, bude vidět už na lednových číslech ekonomiky,” řekl Singer.

“Podobnou situaci jsme tu měli v roce 2007, avšak v jiném gardu. Také jsme museli intervenovat, protože cena ropy šla nahoru, navíc se neurodilo a inflace šla nad sedm procent. Z této zkušenosti jsme take vycházeli, “ prozradil Singer.

Centrální banka se zavázala udržet kurz na 27 Kč za euro a tento slib bankovní rady stále podle Singera  platí a sám ho nehodlá zpochybňovat.  “Jen chci upozornit, že neplánujeme další intervence, jen se budeme snažit dostát svým závazkům,” řekl Singer.

K citacím některých finančních analytiků, kteří považují současný vývoj kurzu koruny za prudkou změnu, Singer uvedl: ”Prudká změna není změna o šedesát haléřů, o takových změnách my se ani nebavíme,” řekl guvernér. V příštích letech pak můžeme očekávat, že ceny u nás budou spíše stagnovat nebo porostou minimálně.

Na otázku, jestli je možné v naší zemi v budoucnu přistoupit k podobnému kroku, které udělalo Švýcarsko, když zrušilo limit pro kurz domácí měny vůči euru, guvernér uvedl. “Dovedete si představit, jak by to tady vypadalo, když se u nás vedou žhavé debaty o poklesu koruny v řádu desítek haléřů, co by pro nás znamenal skok o dvacet procent? To bychom tady jen velmi těžko a hodně dlouho rozdýchávali, k podobnému kroku se Česko pravděpodobně uchylovat nebude,” řekl guvernér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…