Korupce u Schapira? Velvyslanec USA se rázně vyjádřil

13.07.2016 8:07

Velvyslanec USA Andrew Schapiro proslul jako velký bojovník s korupcí. Stejně jako jeho předchůdce Norman Eisen dává prostor protikorupčním bojovníkům, ambasáda zaštítila několik konferencí a dalších akcí, scházel se i s ministrem spravedlnosti Pelikánem. Prezident Miloš Zeman se však pozastavil nad tím, že Schapiro, útočící na korupčníky, se sám dostal do velvyslanecké funkce způsobem zavánějícím korupcí. A velvyslance tím pěkně nadzvihl. Na jeho rozhořčenou reakci následně reagoval prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček.

Korupce u Schapira? Velvyslanec USA se rázně vyjádřil
Foto: Archiv
Popisek: Andrew Schapiro

Prezident Miloš Zeman a velvyslanec USA Andrew Schapiro na sebe útočí dlouhodobě. Prezident po jednom ze sporů prohlásil, že Schapiro má „zavřené dveře na Hrad“, velvyslanec zase na prezidenta několikrát zaútočil přes média. Nyní se prezident pozastavil nad Schapirovým obrazem vymítače korupce, který podle něj má značné trhliny.

„On se považuje za bojovníka proti korupci. Proč ne. Jenomže každý, kdo jenom trošku zná pravidla americké politiky, ví, že funkcemi velvyslanců zejména v méně významných destinacích jsou zpravidla pověřováni lidé, kteří byli velkými sponzory volební kampaně úspěšného prezidentského kandidáta. Sponzorství samotné za korupci nepovažujeme, ale za korupci už můžeme považovat to, že je pak sponzor odměněn velvyslaneckým postem,“ řekl prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Z toho vyvozuje, že Schapiro je sám zapleten do „jistého druhu korupce“, a proto je jeho vášnivý boj proti korupci v České republice „poněkud pokrytecký“.

Server Echo24.cz přinesl pobouřenou reakci velvyslance Schapira. Ten odmítl, že by si „koupil“ velvyslanecký post. Na ten jej prý prezident Obama jmenoval díky dlouhodobé spolupráci. „Baracka Obamu znám od našich studií na právnické fakultě na Harvardu. Náš vztah je založen na vzájemné důvěře a respektu. Podporoval jsem již jeho kandidaturu na vedoucího studentské organizace na univerzitě a od té doby jsem jej podporoval i ve všech jeho dalších volebních kampaních,“ vysvětlil svou podporu prezidenta. Nešlo tedy o žádné zištné zájmy.

Díky této práci prý poznal, jak funguje americká politická kultura, které si od té doby hluboce váží. „Obcházel jsem jednotlivé domácnosti a snažil se přesvědčit lidi, aby pro něj hlasovali. Pořádal jsem setkání, aby lidé měli možnost se s Barackem Obamou setkat, přispíval jsem a sháněl finanční prostředky na jeho kampaň. Takto jednají v USA lidé, kteří doopravdy věří ve svého kandidáta,“ popsal.

Prezident Zeman také naznačil, že Schapirův osud odvisí od výsledků prezidentských voleb letos v listopadu. „Záleží na tom, koho bude pan Schapiro tentokrát sponzorovat; a tak není vyloučeno, že možná dlouho už velvyslancem nebude,“ poznamenal prezident. Schapiro však odmítá, že by kohokoliv podporoval. Ukázkou americké politické kultury je prý totiž právě to, že jako velvyslanec nemůže veřejně podpořit žádného kandidáta.

Schapiro nicméně věří, že i po příštích volbách zůstanou americko-české vztahy pevné, a to bez ohledu na to, kdo bude prezidentem. On sám prý bude vždy usilovat o „posílení americko-českého přátelství a vzájemnou důvěru s českou vládou a českým lidem“. Server Echo upozorňuje, že o vztahu s prezidentem se vůbec nezmínil.

Pro ParlamentníListy.cz na jeho slova zareagoval mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. Velvyslanec Schapiro podle něj reagoval sice vehementně, v podstatě však ale přiznal, že má prezident Zeman pravdu. "Pan velvyslanec svým vyjádřením nerozporoval slova pana prezidenta týkající se vztahu "pomoc v kampani-velvyslanecký post", použil jen jiné výrazivo," uvedl Ovčáček.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…