Korupce v hokeji ovládla na ČT i Události, komentáře. Přisadil si reportér Kroupa, i syn hokejové legendy, který dnes poslancuje za Babiše

10.06.2015 22:54

Českým hokejem dál otřásá kauza odstoupivšího trenéra národního mužstva Vladimíra Růžičky. Ukazuje tato kauza, že je český hokej prolezlý korupcí? Novinář Janek Kroupa, který ke kauze zjišťuje další a další informace, se podivuje nad tím, že by ve vedení hokeje nikdo nic nevěděl. Poslanci Jiří Holeček (ANO) a Anna Putnová (TOP 09) následně popsali, jak dál s financováním českého sportu.

Korupce v hokeji ovládla na ČT i Události, komentáře. Přisadil si reportér Kroupa, i syn hokejové legendy, který dnes poslancuje za Babiše
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Vladimír Růžička, český hokejový trenér a bývalý hokejový útočník

Českým hokejem dál otřásá kauza odstoupivšího trenéra národního mužstva Vladimíra Růžičky. Ukazuje tato kauza, že je český hokej prolezlý korupcí? Ve středečních Událostech, komentářích České televize o tom debatovali poslankyně Anna Putnová (TOP 09) a poslance Jiřího Holečka z ANO (jedná se o syna slavného brankáře stejného jména). Nejprve ale promluvili reportér Českého rozhlasu Janek Kroupa, který přinesl další informace ke kauze, a předseda trenérské komise Českého svazu ledního hokeje Bedřich Ščerban.

Kroupa se diví: Že by nikdo nic nevěděl?

Reportér Českého rozhlasu Janek Kroupa v úvodu poznamenal, že se mnozí rodiče dnes bojí, že by mohli být v hledáčku policie, neboť se teoreticky podíleli na korupci. Proto lidé hovoří jen tzv. mimo záznam. „Vím o případu dvou hráčů, jejichž rodiče takto platili, kteří dnes hrají v zámoří, takže to pravděpodobně nebudou špatní hráči,“ poznamenal. Problém ale nestojí tak, zda jde o dobré či špatné hráče, ale o žádost o peníze, které být žádány neměly.

Ščerban ale doplnil, že se osobně se žádným korupčním případem ani stížností prakticky nesetkal. A potenciální korupční kauzu můžete řešit až tehdy, když se o nich dozvíte. Na druhé straně hokej není vyjmut ze společnosti, takže nelze čekat, že se mu vyhnou jevy známé ve zbytku této společnosti. Kroupa se ale podivoval nad tím, že by lidé v českém hokeji nevěděli, co se tam děje a jaké osobní vztahy tam hrají zásadní roli, jakou úlohu hrají peníze, ale i nepřátelství a tak podobně. Pokud je většina trenérů slušných, mohou rodičům říci, nedávejte peníze mně, ale klubu, pokud už nějaké peníze rodič nabídne.

„Vláďa Růžička je první konkrétní případ, který se dostal na stůl,“ konstatoval Ščerban a dál trval na tom, že český hokej není prolezlý korupcí, jak se v posledních dnech naznačuje. To ale neznamená, že není třeba změnit třeba přestupní řád, na změnách se pracuje a zabírá to nějaký čas. „Český svaz ledního hokeje ale není soudce, nemůžeme říci: Milý trenére, na základě těchto důkazů tě odsuzujeme,“ poznamenal také Ščerban s tím, že toto je na policii a soudech.

Profesionálové si na sebe musejí vydělat sami

Následně do debaty vstoupili Putnová a Holeček. Shodli se na tom, že systém financování sportu, nejen hokeje, se musí změnit. „My už jsme končícímu ministru Chládkovi předali návrh nové koncepce financování sportu,“ zdůraznil Holeček. Pokud jde konkrétně o financování sportu dětí, tak tady podle poslance selhává neviditelná ruka trhu a stát do toho má vstoupit. Ale pozor, do sportu dětí, profesionální hokej je trochu jiná kapitola.

„A pokud rodiče chtějí přispět trenérovi, aby jejich dítko více hrálo, tak je to naprosto špatně,“ zdůrazňoval Holeček s tím, že rodiče samozřejmě mohou pomoci klubu, ale to musí jít za příslušnou účetní a ve smlouvě je nutné vše řádně ošetřit.

„Předně je třeba podporovat sportovní aktivity dětí,“ zdůraznila Putnová s tím, že kvituje, jak se tato otázka stále častěji ozývá ve veřejných debatách. Podporovala by ale nevýkonnostní sport. „Profesionálové si na sebe musejí vydělat sami,“ řekla jasně. „Musíme si také říci, co vlastně od sportu chceme,“ pokračovala. Holeček jí v tom dal za pravdu, jen si posteskl, že někdejší ministr školství Marcel Chládek to neviděl tak úplně stejně. Jeho nástupkyně Kateřina Valachová prý snad bude vstřícnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…