Korupční žebříček: Jsme na úrovni africké země

03.12.2013 8:19

Vnímání korupce v České republice se opět zhoršilo. Oproti loňskému roku se ve světovém žebříčku naše země propadla z 54. na 57. místo. S odvoláním na každoroční hodnocení mezinárodní organizace Transparecny International to uvedl server Novinky.cz. Stejné hodnocení jako ČR má Bahrajn, Chorvatsko a Namibie. Naopak nejméně zkorumpované jsou, stejně jako loni, Dánsko a Nový Zéland.

Korupční žebříček: Jsme na úrovni africké země
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Šéf Transparency International David Ondráčka v pořadu Hyde Park

Podle zástupců české pobočky Transparency International je hodnocení České republiky "odrazem neschopnosti dotahovat klíčová protikorupční opatření a zavést systémové změny, které by zemi konečně zařadily mezi vyspělé evropské státy".

K hodnocení zemí podle vnímané korupce slouží stobodová stupnice. Čím více bodů, tím je v dané zemi vnímána menší korupce. Podle tohoto hodnocení má ČR 48 bodů, zatímco první Dánsko 91. Lépe než ČR je na tom například i Maďarsko, které získalo 54 bodů, a Polsko, které má dokonce 60 bodů.

Míra vnímání korupce se sestavuje podle průzkumů, kde je hodnocena schopnost vládních institucí potlačovat a postihovat korupci, účinnost protikorupčních opatření, rozsah korupce v různých institucích a oblastech veřejné správy, míra transparentnosti fungování institucí a míra zneužívání veřejných funkcí a veřejných prostředků.

reklama

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…