Koryta! Klaus ml. odvolán, ale ničil Bartoše, Fialu a Stanjuru. Poslankyně ODS se postavila proti straně

17.04.2019 13:25

Poslanecká sněmovna odvolala Václava Klause ze školského výboru Sněmovny. Zatímco on sám avizoval, že je připraven jezdit klidně po Sněmovně s multikárou, šanci vyřídit si účty se svérázným kolegou využila řada poslanců – od Mariana Jurečky po Kateřinu Valachovou.

Koryta! Klaus ml. odvolán, ale ničil Bartoše, Fialu a Stanjuru. Poslankyně ODS se postavila proti straně
Foto: screen: ČT24
Popisek: Václav Klaus mladší při svém vystoupení v Poslanecké sněmovně

Anketa

Věříte v úspěch nové pravicové strany Václava Klause?

81%
19%
hlasovalo: 16225 lidí

Jako první v debatě vystoupila poslankyně ODS Zuzana Majerová Zahradníková. A rovnou vypálila: „Nebudu hlasovat pro odvolání Václava Klause ze školského výboru.“ Vždy, jak zdůraznila, prosazovala hlavně odbornost, a v odborné veřejnosti je názor jasný. „Obracela se na mě řada odborných organizací, ředitelů škol i učitelů s tím, že nyní je ve vedení výboru největší odborník a jakákoliv změna bude ke škodě,“ řekla poslancům.

A tím pro ni končí vnitrostranické hrátky ODS. „Vždy jsem hlasovala podle svého svědomí, jak mi předepisuje Ústava,“ řekla poslancům. Ona prý nadřadit vnitrostranické zájmy lidem nedokáže. „Pokud mám volit mezi loajalitou ke klubu a k lidem, volím lidi. Ti mi dali mandát tady být,“ zakončila své vystoupení.

K řečništi s faktickou poznámkou vyrazil reagovat Miroslav Kalousek: „Chtěl bych vám vyjádřit svůj hold za to, že pro vás vždy byla odbornost na prvním místě. Mám před sebou sjetinu, jak jste hlasovala o předsedovi bezpečnostního výboru. Takže konečně vím, co pokládáte za odbornost,“ zmínil patrně v narážce na volbu Radka Kotena z SPD.

A poté už dostal slovo samotný Václav Klaus: „Sledujeme třetí díl seriálu odvolávání mé osoby,“ začal.

Zpráva do českých sboroven je podle něj jasná. ODS spolu s exministryní Valachovou se prostě snaží povýšit politiku nad odborné věci.

A vlastně se tomu ani nediví, vzhledem k tomu, jak si s názory Valachové rozuměl předseda Fiala. „Byl jste to vy, pane předsedo, kdo otevřel dveře inkluzi do českého školství,“ připomněl. Ty, kteří jej odvolávají, proto následně nazval „inkluzivní koalicí“.

Pak připomněl, že třetí díl seriálu sledujeme proto, že ODS se ve školském výboru nepodařilo postavit kandidáta, který by v tajné volbě, svátku demokracie, získal většinu. „Ten pán s těmi čtrnácti nebo kolika funkcemi,“ připomněl jejího kandidáta, místopředsedu Baxu, který si maloval, že bude v Praze řídit poslanecký výbor a v Plzni současně primátorovat.

Takže nyní je prý potřeba Klause veřejně odvolat ze školského výboru. On je na to připraven, i když mu to přijde vzhledem k jeho odbornosti jako nesmysl. „Jsem celoživotní učitel, takže to má stejnou logiku, jako když by pan Bartoš, který v životě neopustil město, byl jmenován do výboru pro zemědělství,“ poznamenal za smíchu pléna.

Výsměch věcným řešením je korunován tím, koho chce ODS místo něj do výboru posadit. „Pan poslanec Krejza, celoživotní obchodník s akciemi, se teď má stát expertem na školství,“ představil všem svého nástupce.

Samozřejmě, že v tom poslancům nikdo nezabrání. V tom případě by ale podle něj ODS už neměla mít tolik drzosti, aby hovořila o věcných řešeních. „Už nemluvte o věcných řešeních. Mluvte o dohodách, handlech, obchodech. Vždyť pan Stanjura tu pobíhal mezi poslanci ANO, že to vymění za EET,“ připomněl sněmovní dění.

Pak se obrátil na předsedu Fialu, sedícího právě za stolkem předsedajícího, a připomněl jeho zvláštní vystupování k jednání školského výboru. Fiala totiž suverénně tvrdil, že všichni poslanci ODS určitě podpořili Martina Baxu. „Buď jste ležel schovaný v urně, jak kdo hlasoval, anebo jste lhal,“ připomněl mu. Fiala totiž tvrdil, že pro Baxu hlasovala i poslankyně Majerová, a z jejího vystoupení před poslanci vyplýval opak.

A pak se vrátil k Fialovým slovům, že se Klaus stal kandidátem ANO, SPD a KSČM, která po krachu ve školském výboru předseda ODS opakoval do médií. „Vy sám jste byl zvolen koalicí ANO, SPD a KSČM. V té šesté volbě, když jste si to vybrečel. Takže řekněte Poslanecké sněmovně, jak to tehdy bylo,“ vzpomněl Fialovo úsilí o zvolení místopředsedou Sněmovny.

Když domluvil, přišel k pultíku za lidovce Ondřej Benešík: „Byly udělány dohody, ty dohody platí. Myslím si, že odborníků na školství, kteří dosahují minimálně kvalit poslance Klause, je tu spousta. KDU-ČSL bude ctít dohody,“ informoval.

A pak nastoupila Kateřina Valachová a znovu bylo živo: „Chtěla bych se ohradit proti trapným a ubohým osobním výpadům Václava Klause na moji osobu. Je mi to upřímně jedno,“ začala. Jak je jí to jedno, ukázala následně: „On nás prý respektuje. Bohužel to v rámci jeho chování není vidět,“ rýpla si.

A zakončila: „Už mě přestávají bavit ty jeho výpady. Ta debata není o společném vzdělávání, ta debata je o tom, jak se k sobě budeme chovat. Debata je o tom, že se pan poslanec neštítil vzít na půdě Sněmovny do úst židovské transporty. Neštítil se toho!“ skončila dramaticky.

Pak se přihlásil do rozpravy Marian Jurečka:

„Že má někdo odbornost a znalosti, to neznamená, že má lidskost a charakter. A myslím, že na této debatě je to vidět. A člověk, který se profiluje ve školství, by měl mít i tuto stránku,“ pustil se do Klause.

Ten se vzápětí s faktickou poznámkou opět dostal k pultíku a vzkázal Marianu Jurečkovi: „Pokud jde o morální rozměry, tak jako křesťan víte, kdo nám to sečte. Vás nepovažuji za člověka, který by to měl soudit,“ dodal.

Pak vystoupil Zbyněk Stanjura, který avizoval, že chce emoce zklidnit, ale nakonec neodolal: „Když tu poslanec Klaus argumentuje, že je proti postům a dohodám a korytům, tak mu chci říci, že své místo získal díky těmto dohodám,“ připomněl.

„Debata z naší strany není a nebude o odbornosti Václava Klause,“ pokračoval. Pak také, že každý se může rozhodnout, jestli si bude zakládat nové projekty, nebo jestli zůstane věrný. A nakonec Klausovi vzkázal: „Pokud mluvíme o korytech, tak se divím, že ten, kdo takto mluví, se těch koryt zuby nehty drží.“

Stanjuru pak ale z řečniště seřval Miroslav Kalousek: „Devět parlamentních frakcí tady řeší vnitřní problém ODS. On se sám tím předsedou nezvolil,“ připomněl ODS. Stanjura by se podle něj měl omluvit za to, jakého člověka ODS do čela školského výboru posadila.

Pirát Vojtěch Pikal se pak posmíval a doporučil stranám, které se za Klause přimlouvají, ať si ho „adoptují“ a posadí do výboru samy.

A na úplný závěr se Václav Klaus přihlásil k faktické poznámce a vzkázal Stanjurovi, že je připraven klidně jezdit po Sněmovně s multikárou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…