Kosmonaut Remek se chystá do Moskvy. Úřad má převzít do olympiády

30.12.2013 13:30

Budoucí velvyslanec v Rusku Vladimír Remek by se měl funkce ujmout v půli ledna, kdy má prezidentu Vladimiru Putinovi předat pověřovací listiny. Bývalý kosmonaut Remek, který doposud působil jako europoslanec za KSČM, se nyní na výjezd do Moskvy připravuje. Český velvyslanec tam chybí už rok.

Kosmonaut Remek se chystá do Moskvy. Úřad má převzít do olympiády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Remek

Posledním byl od roku 2010 Petr Kolář, který byl odvolán na vlastní žádost k loňskému 31. prosinci. Kolář pak z diplomacie odešel. Remek v pondělí ČTK řekl, že odjezd do Ruska plánuje po Novém roce. Pravděpodobný termín předání listin nekomentoval.

Vladimír Remek

  • KSČM
  • Od ledna 2014 vykonává funkci velvyslance ČR v Rusku

Na velvyslanectví už působil

Ministerstvo zahraničí nedávno uvedlo, že by chtělo, aby se Remek funkce ujal ještě před únorovým zahájením zimních olympijských her v Soči a plánovanou návštěvou prezidenta Miloše Zemana na slavnostní recepci k zahájení olympiády.

Remek má s Ruskem dlouholeté bohaté zkušenosti. V Rusku působil řadu let jako zástupce soukromých firem a také jako obchodní rada českého velvyslanectví v Moskvě. Remek je současně prvním a jediným československým kosmonautem. Do vesmíru letěl před 35 lety, 2. března 1978. Byl zároveň prvním nesovětským či neamerickým kosmonautem. Jako nového velvyslance v Rusku ho letos prosadil prezident Miloš Zeman. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…