Kosovo: Opravdu jsme ho uznali? Právník ukazuje na nesrovnalost

12.09.2019 7:36

Někdejší senátor za ČSSD Jiří Vyvadil má za to, že jsme zradili svou minulost. Prý za to může vláda Mirka Topolánka, která uznala Kosovo jako samostatný stát. Právník Zdeněk Koudelka k tomu doplnil, že toto uznání bylo vadné. A okamžitě vysvětlil, proč si to myslí.

Kosovo: Opravdu jsme ho uznali? Právník ukazuje na nesrovnalost
Foto: archiv
Popisek: Vlajka jednostranně vyhlášeného Kosova

Český prezident Miloš Zeman na státní návštěvě Srbska prohlásil, že má rád Srby, ale nemá rád Kosovo, a pokusí se v Česku otevřít debatu o oduznání nezávislosti tohoto státu. Srbsko Kosovo dodnes považuje za součást svého území a celá řada států nezávislost této oblasti neuznala, např. Slovensko.

Anketa

Jste pro to, aby ČR zrušila uznání státu Kosovo?

95%
5%
hlasovalo: 16791 lidí

Někdejší senátor za ČSSD Jiří Vyvadil má za to, že vláda Mirka Topolánka, která Kosovo uznala, vlastně zradila slavnou minulost své vlastní země, protože už od dob T. G. Masaryka jsme mívali vztahy se Srbskem víc než dobré.

„Uznání Kosova ze strany tehdejší Topolánkovy vlády bylo neskutečným podvodem na českém veřejném mínění. Jak známo, v Poslanecké sněmovně prošlo doporučení vládě, aby Kosovo neuznalo. Mimo program schůze při výjezdním zasedání, pokud si pamatuji, tam Schwarzenberg se souhlasem Topolánka tento bod zařadil. Tím jsme zradili svou minulost, která vždy od dob Masaryka byla založena na úzkém přátelství se srbským národem. Můžeme se stydět před Slováky, Španěly, Řeky, Ruskem, Izraelem, Brazílií atd...“ napsal Vyvadil na sociální síti Facebook.

Jiří Vyvadil o o uznání Kosova

Nakonec Vyvadil srovnal Kosovo s ukrajinským poloostrovem Krym, který obsadila Ruská federace. Zatímco Krym se podle Vyvadila v náruči Ruska úspěšně rozvíjí, Kosovo v Evropě patří ekonomicky na samé dno a údajně nemá mnoho šancí na zlepšení.

Právník Zdeněk Koudelka k tomu doplnil, že uznání Kosova je právně vadné, protože český stát navenek zastupuje prezident, ale ani prezident Václav Klaus, ani prezident Miloš Zeman Kosovo nikdy oficiálně neuznali.

„Podle mezinárodního práva Kosovo, bohužel, uznala vláda Mirka Topolánka. Je to uznání vadné podle naší Ústavy, jelikož ústavní právo jednat za Českou republiku navenek má prezident. Prezident Václav Klaus ani prezident Miloš Zeman nikdy akt uznání Kosova neučinili, nikdy nejmenovali našeho velvyslance v Kosovu a nepřijali pověřovací listiny kosovského velvyslance u nás,“ uvedl Koudelka.

Zdeněk Koudelka o uznání Kosova Českem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…