Kosovský parlament odmítl soud pro potrestání údajných válečných zločinů

26.06.2015 20:22

Kosovský parlament dnes nepřijal novelu ústavy, která by umožnila vytvořit zvláštní soud pro potrestání místních pachatelů údajných válečných zločinů spáchaných během bojů kosovských Albánců se srbskými silami v letech 1998 až 1999. Vládní návrh podpořilo 75 ze 120 poslanců, což nepostačovalo vzhledem k tomu, že změny v ústavě se schvalují dvoutřetinovou většinou.

Kosovský parlament odmítl soud pro potrestání údajných válečných zločinů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl protest proti porušení mezinárodního práva-uloupení Kosova Srbsku

Západní politici naléhali na kosovské vůdce, aby zvláštní soud vytvořili vzhledem k obviněním některých kosovských povstalců z obchodů s lidskými orgány, odebraným zajatým Srbům.

Vedení kosovských Albánců v roce 2008 jednostranně vyhlásilo nezávislost na Srbsku poté, co Kosovo jako bývalá jihosrbská oblast bylo od ozbrojeného konfliktu v letech 1998 a 1999 pod mezinárodní správou. Konflikt, který si vyžádal životy asi 10.000 lidí, vypukl po ozbrojené vzpouře albánských separatistů. Bělehrad reagoval tvrdým zásahem armády a policie, který se zvrhl v etnickou čistku provázenou zločiny a který ukončil vojenský zásah NATO proti Srbsku. Bělehrad nezávislost Kosova odmítá uznat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…