Kostlivec ve skříni Transparency International! Půjčka, dotace? Šlo to pod stůl. Zloděj křičí chyťte zloděje, směje se žalobě na Babiše strážce tehdejší kauzy

25.01.2020 5:10

Třicet milionů korun. Takovou dostala v roce 2001 česká Transparency International (TI ČR) půjčku od ministerstva financí na protikorupční konferenci. Část peněz, několik milionů, jí zůstalo jako spropitné. Předseda malé Strany občanské sebeobrany Bohumil Vejtasa proto podal na TI trestní oznámení, ale policie věc odložila. Kauza však oplývá mnoha zajímavostmi, které časem dozrály v absurdní drama.

Kostlivec ve skříni Transparency International! Půjčka, dotace? Šlo to pod stůl. Zloděj křičí chyťte zloděje, směje se žalobě na Babiše strážce tehdejší kauzy
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: korupce

Loni tuzemská obecně prospěšná společnost Transparency International podala žalobu na premiéra Andreje Babiše kvůli poškozování dobrého jména organizace. Ten o ní totiž na oplátku za dlouhodobé upozorňování na jeho střet zájmů a poukazování na kauzu Čapí hnízdo opakovaně hovořil jako o zkorumpované organizaci a ani přes výzvy se neomluvil. Krajský soud v Praze ji začal zkraje roku projednávat a v polovině února bude pokračovat. „Je to úsměvné a trochu mi to připomíná křik zloděje, jenž volá ‚Chyťte zloděje‘,“ glosuje pro ParlamentníListy.cz žalobu Bohumil Vejtasa a odvolává se na článek Ve vlastní šťávě, který v roce 2007 zveřejnil časopis Euro.

ZDE CELÝ TEXT

Půjčka, dotace a co pak?

Česká pobočka respektované mezinárodní organizace TI, tehdy ještě občanského sdružení pod vedením Michala Buriana, naplánovala na říjen 2001 celosvětovou protikorupční konferenci. Záštitu nad ní převzal tehdejší premiér Miloš Zeman a jeho vláda schválila pro antikorupční summit překlenovací půjčku. Nikdo nic, ani její místopředseda Pavel Rychetský, nenamítal, i když to bylo proti rozpočtovým pravidlům. A tak na ministerstvu financí rozhodli, že místo půjčky poskytnou neinvestiční dotaci.

„Revokace půjčky na dotaci údajně již vládou neprošla. Lze to definovat jako když hypoteční banka odmítne žadateli úvěr na stavbu domu a pak mu ty peníze věnuje darem. Za peníze českých daňových poplatníků pak 1200 účastníků konference hodovalo na Hradě, Žofíně, v Obecním domě a jinde. Vyúčtování dotace se táhlo až do roku 2003, neboť auditorka TI ČR opakovaně částku komentovala s výhradou: ,...že použití dotace nebylo v souladu s platnými právními předpisy pro státní dotace poskytované Ministerstvem financí ČR‘,“ doplňuje Vejtasa, přičemž někdy přímo cituje z článku Eura.

V únoru 2002 organizátoři akce do státní kasy vrátili částku 11 172 897 korun. Až rok a půl po konferenci došlo na konečné vyúčtování s přebytkem 6,8 milionu korun, z něhož ale ještě byly vráceny účastnické poplatky protikorupčním expertům, kteří se konference kvůli předchozím teroristickým útokům v USA nezúčastnili. Zbylých 3,4 milionu organizace dodatečně státu vrátila, ale stejně šlo o necelou polovinu z půjčky alias dotace.

Krnáčová, Babiš, Ondráčka

Bohumil Vejtasa byl a je předsedou marginální politické Strany občanské sebeobrany (SOS) a jak sám říká: „V roce 2006 jsem na Transparency International podal trestní oznámení pro možnou vícemilionovou defraudaci finančních prostředků českého státu.“ Policie začala vyšetřovat, jak TI ČR s třicetimilionovou půjčkou či dotací naložila. Pak ale trestní oznámení odložila, s čímž se Vejtasa nikdy nesmířil i proto, že v následném vyrozumění policie byly právní nedostatky. „Okolnosti případu, především pak jeho načasování, nás proto vedou k důvodným obavám, že cílem trestního oznámení je diskreditovat vytrvalou snahu o důsledné odhalovaní případů korupce, zejména korupce politické,“ sdělila tenkrát iDNES tehdejší ředitelka TI ČR Adriana Krnáčová.

V následujícíh letech k sobě měli lidé z TI s Babišem blízko. V roce 2008 Krnáčová z organizace odešla a na postu ředitele ji nahradil David Ondráčka. Krnáčová se roku 2015 stala členkou hnutí ANO 2011, za něž v letech 2014 až 2018 vykonávala funkci pražské primátorky. V komunálních volbách na podzim roku 2018 už nekandidovala, protože, jak uváděla, byla vyčerpaná a chtěla se více věnovat rodině. Loni však oznámila svůj návrat do politiky a stala se novou místopředsedkyní ANO 2011 na Praze 6. „Já s ním (Babišem) odmítám komunikovat,“ řekla v nedávném rozhovoru pro Aktuálně.cz a v jedné z dalších odpovědí uvedla: „Říkám si, že někdo musí být opozicí uvnitř strany a že nás je takových víc.“ Ondráčkovi byla hnutím ANO 2011 po volbách do sněmovny roku 2013 nabídnuta funkce ministra vnitra. Nabídku přijal, ale pak byl kvůli koaličním dohodám do funkce jmenován sociální demokrat Milan Chovanec.

„Před tím, než tehdy Krnáčová z postu ředitelky TI ČR odstoupila, se organizace zrušila jako občanské sdružení a vznikla nová obecně prospěšná společnost Transparency International ČR, která však není právním zástupcem svého jmenovce. Takže po ní nelze nic vymáhat. Navíc údajně už zmizelo i příslušné účetnictví. Takže za blbce jsou zase čeští občané, kteří vše platí. Nelze se tedy divit, že nyní je na vydatný státní miliardový cecík, tedy český rozpočet, přisáto tolik dalších nových neziskových organizací s širokým spektrem působnosti,“ dodává k tomu Vejtasa, jenž nedávno předal před pořadem České televize Máte slovo s M. Jílkovou ministryni financí Aleně Schillerové písemnou vzpomínku na celou kauzu.

Ostatně aktuální zpráva zní, že si Česko loni právě kvůli Babišovým kauzám dost pohoršilo v celosvětovém žebříčku vnímané korupce, který sestavuje právě Transparency International.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…