Koudelka se na amnestii nepodílel jako člen ministerstva, říká Blažek

06.05.2013 21:28

Exposlanec ČSSD a neúspěšný uchazeč o místo ústavního soudce Zdeněk Koudelka se na kritizované novoroční amnestii nepodílel jako pracovník Ministerstva spravedlnosti. Šéf tohoto úřadu a místopředseda ODS Pavel Blažek to dnes prohlásil v pořadu 20 minut Radiožurnálu.

Koudelka se na amnestii nepodílel jako člen ministerstva, říká Blažek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek na kongresu ODS

Právník a bývalý prezidentův poradce Pavel Hasenkopf, který Koudelku za autora amnestie označil, je podle ministra "nesvéprávným úředníkem". Blažek také uvedl, že se kromě Koudelky a dalších právníků, o nichž podle svých slov neví, "určitě podílel" na amnestii z právnického hlediska právě Hasenkopf. Dal tak za pravdu prezidentovi Miloši Zemanovi, podle něhož je bývalý poradce jeho předchůdce Václava Klause spoluautorem amnestie.

Rozhodnutí učinil Klaus

Blažek věří prohlášení exšéfa politického odboru Hradu Ladislava Jakla, že návrhů amnestie měli k dispozici více. "Ono není tak těžké, (když) dostanete několik právních textů, nechat ten základní právní text. A když tam máte větu: Zastavují se řízení, a vy tam doplníte 'osm let, deset let', na to teda právnické vzdělání fakt nepotřebujete. A já jsem naprosto přesvědčen, že tohle rozhodnutí opravdu učinil Václav Klaus," míní Blažek.

Bývalý prezident za amnestii přiznal plnou odpovědnost a uvedl, že navzdory námitkám by ji vyhlásil znovu v nezměněné podobě. Právě část amnestie, která zastavila dlouhotrvající trestní řízení či stíhání, patřila k nejkritizovanějším a byla i předmětem podání k Ústavnímu soudu.

Pět let starý návrh

Koudelka podle ministra loni nabídl Hradu upravenou verzi svého návrhu amnestie, který vypracoval už před pěti lety. Zdůraznil, že nikomu na ministerstvu vypracování návrhu amnestie nezadával a nikým o to ani nebyl požádán. "Nikdo z ministerstva nikdy nedostal žádný pokyn: Připravujte amnestii. Takového úředníka na ministerstvu nenajdete," řekl s tím, že Koudelka je na ministerstvu od loňského října na stáži.

Blažek poznamenal, že i Hasenkopf začal mírnit svá prohlášení, že amnestii připravovalo ministerstvo. Svou případnou žalobou na Hasenkopfa za jeho prohlášení by pak chtěl Blažek dosáhnout toho, aby jeho slova potvrdil i soud. Nesvéprávným úředníkem je Hasenkopf podle ministra kvůli tomu, že nemůže trvat na svém dalším působení na Hradě a nemůže úkolovat prezidenta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: čtk, mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…