Kouření, sado maso, děsivé nemoci a Petr Hájek. Čtěte, co se dělo u Jílkové

15.01.2015 23:43

"Pokud jste nekuřáci, máte naději, že budete moci svobodně dýchat. Pokud jste kuřáci, bude váš život mnohem strastiplnější," uvedla moderátorka Michaela Jílková téma debaty pořadu Máte slovo, který se tentokrát týkal především kouření v restauracích.

Kouření, sado maso, děsivé nemoci a Petr Hájek. Čtěte, co se dělo u Jílkové
Foto: ČT
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

Mezi jejími hosty byla Jarmila Rážová - ředitelka odboru veřejného zdraví na Ministerstvu zdravotnictví, která zastupovala původně avizovaného ministra Svatopluka Němečka. Vedle ní Jindřich Vobořil, dobře známý národní protidrogový koordinátor, a Eva Čejková, studentka z ČVUT, dle vlastních slov zapřisáhlá bojovnice proti kuřáckým podnikům. Na druhé straně studia pak stanul prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek společně s majitelem restaurace Jiřím Stehlíčkem. Sextet uzavíral Petr Hájek, šéfredaktor webu Protiproud.cz a bývalý vicekancléř prezidenta Klause. "Zapřisáhlý kuřák, který se rozhohňuje, že je to návrat k socialismu,“ představila jej moderátorka Michaela Jílková.

"Stát nemůže bránit kouřit tam, kde je soukromý prostor,“ spustil majitel restaurace Stehlíček. "Tak poslouchejte. Hospoda není jako když si pozvete domů pár kamarádů. Třeba na vesnici je jenom jedna hospoda, ale tam nekuřák, nebo mamka s dítětem nemůžou,“ ujala se rázně slova studentka z ČVUT.

"Vždyť drtivá většina hospod už je dneska nekuřáckých,“ namítl jí hospodský. „Zaplať pánbůh za to,“ zvolala studentka, ale o nepotřebnosti dalších změn se přesvědčit nenechala.

Pak se debata posunula k údělu obsluhy v zakouřeném prostředí a hospodský namítl, že si své pracovní prostředí vybírají číšníci dobrovolně, jako kdokoliv jiný. "Úplně dobrovolně tam ta obsluha není, protože v některých regionech jinou možnost než dělat v tom zakouřeném prostředí nemá,“ namítla úřednice Rážová.

Pak už se ujal slova bývalý vicekancléř a jednu dobu i mluvčí prezidenta Klause Petr Hájek. Podle něj je třeba rozdělit problém na dvě oblasti - jestli je kouření škodlivé a jak se k němu staví stát. To je podle něj zásadní, a právě proto jej mrzí, že nedorazil ministr Svatopluk Němeček.

"Pan ministr to vzdal. Nic jiného to není, bál se toho, protože to nedokáže před veřejností obhájit,“ popichoval Hájek.

Pak se otočil na jeho zastupující podřízenou. "Vy jste říkala, že jsme v kapitalismu. To je zásadní omyl, nejsme. Dávno už jsme zpátky tam, kde už jsme byli, a jeden z projevů je to, že nám nadiktují, co máme prodávat a za jakou cenu,“ vykládal Hájek. Stát se podle něj může rozhodnout, že kouření nepřipustí. "Ale pak ať ho úplně zakážou, ať udělají prohibici. Ale ne takhle,“ žádal. Vobořil mu namítl, že v jiných zemích nekuřáckou legislativu obvykle zaváděly konzervativní, pravicové vlády. "Prostě zjistily, že se to tomu státu zase tak nevyplatí,“ vysvětlil. Přibližně třicet miliard ročně podle něj stojí jen léčba důsledků kouření.

S tím ale Hájek zásadně nesouhlasil: Neexistuje žádná studie, která by prokazovala vliv kouření na zdraví. Není totiž možné oddělit kouření od jiných zvyků, například pití alkoholu nebo jídla. Kouření má podle něj jediný problém, že je návykové. Nic jiného žádná studie nikdy neprokázala. Na to reagoval protidrogový koordinátor Vobořil: "Když vám tu studii zaplatí Phillip Morris, tak to vždycky bude pozitivní pro kuřáky,“ zasmál se. "A když vám to zaplatí pivovar Budweiser, který má zájem na tom, aby lidé místo kouření víc pili, tak to bude naopak. A vy dobře víte, že to tak funguje,“ opáčil Hájek.

To přijdete na sado maso...

Z publika pak pohovořil hospodský ze Šternberka, který provozoval hospodu a zakouřené prostředí mu prý vyvolalo astma. "Byl jste očkován v dětství? Tak možná tam můžete hledat příčiny svého astmatu,“ zajímalo Petra Hájka.

Hospodský se ale nedal zastavit. Nikotin mu podle něj ubližoval, proto musel hospodu proměnit na nekuřáckou, jinak by musel skončit s podnikáním. Štamgasti, když jim to vysvětlil, to podle něj respektovali, a dokonce mu tam začaly chodit i rodiny s dětmi.

Václav Stárek si myslí, že úplný zákaz kouření podnikání restaurací ovlivní. "Dá se očekávat, že zavře deset až patnáct procent venkovských hospod,“ počítal. Tomu se ale zasmála studentka Čejková. "Ti kuřáci tam budou chodit dál a budou chodit kouřit ven. Vždyť kam by tam jinam chodili?“ ptala se.

Ministerská úřednice pak odkázala na statistiku, že devadesát procent kuřáků uvádí, že se svému zlozvyku naučili v baru nebo v hospodě. Podle hospodského jsou ale úvahy o tom, jak poškozuje zdraví hospodské prostředí, bezpředmětné. "To jako přijdu na diskotéku a začnu požadovat, ať hrajou potichu? Nebo příjdu do sado maso salonu a řeknu, že tam mlátí málo,“ otázal se a vzbudil tím v publiku pobavení.

Hospodský Stehlíček pak ještě vyprávěl příběh svého kamaráda, který na základě průzkumu mezi zákazníky udělal ze své hospody nekuřáckou, protože nekuřáci u něj konzumovali mnohem více než kuřáci. A tak by to podle něj mělo fungovat všude.

Přidal se i Petr Hájek: "My ten stát máme svázaný nekonečnou spoustou nařízení, a teď přidáváme další. Pokud chce stát nekuřácké hospody, tak ať si stát postaví v každé obci hospodu, která bude státní a bude nekuřácká, protože stát to tak chce,“ doporučil. Druhou možností podle něj je, že stát nechá rozhodování na majitelích. "Ale tady se to dělá tak, že stát přikáže, co se smí prodávat, a pak nechá na podnikatelích, ať se s tím perou,“ dodal.

Jindřich Vobořil ale nesouhlasil: "Vaše myšlenka minimalizace státu je mi sympatická. Ale alkohol a tabák, zejména v rukou dětí, jsou drogy. A docela tvrdé drogy,“ připomněl.

Česko bez kouře, to se mi líbí...

Z publika pak do debaty vstoupila slečna z iniciativy "Česko bez kouře“. Zaštítila se statistikou, že sedmdesát procent občanů chce restaurace nekuřácké. Argumentovala, že je nesmyslné dětem do osmnácti let zakazovat kouření, když je pouštíme do zakouřeného prostředí.

Následoval ji horník z Havířova, který si postěžoval, že v jeho městě je osmdesát procent restaurací kuřáckých. "A my si nechceme kazit zdraví, my tam už tak dýcháme dost špatný vzduch,“ stěžuje si. Hospodský Stehlíček s kroucením hlavy poznamenal, že v Havířově mají divné podnikatele.

Pak se slova ujal Petr Hájek, který se zaměřil na protikuřáckou diskutující z publika. "Ta vaše iniciativa Česko bez kouře, to se mi moc líbí. Já bych založil třeba organizaci Česko bez Čechů, protože všechny problémy tu dělají Češi,“ poznamenal sarkasticky. Pak upozornil, že kuřáků je v zemi 35 procent a jsou tudíž menšinou. "A já znám třeba jednu menšinu, která má čtyři procenta, a dělá se všechno možné pro její prospěch," připomněl a chvíli mu trvalo, než pro hluk ve studiu znovu získal pozornost.

"Jedna hypermenšina, která roznáší katastrofu a nemoci...“ pokračoval v popisu Hájek, ale vyvolal tím takový rozruch, že jej moderátorka Jílková vyzvala, aby se vyjadřoval korektně. "Ale já se s kolegy z webu Protiproud.cz raději vyjadřuji nekorektně,“ poznamenal Hájek, a když zopakoval svou definici čtyřprocentní menšiny, odebrala mu Jílková raději slovo definitivně. Po chvíli se ale bývalý hradní vicekancléř pustil pro změnu do svého spoludiskutujícího Stárka. "Vy přistupujete z důvodu jakési korektnosti na nějaký kompromis,“ vytkl mu, když ukázal vůči protistraně smířlivost.

Ať to vezme do ruky stát, zase budeme mít RaJ

Jeden z diváků z publika namítl, že ve studiu jsou předváděny dojemné příběhy astmatického hospodského, zatímco nikoho nezajímá minimálně pět procent číšníků, kteří by kvůli zavření hostinců přišli o práci.

V publiku se poté přihlásil ještě majitel čajovny, který bojuje za to, aby ze zákazu byly vyňaty vodní dýmky. Jílková mu připomněla, že podle studií jedna vodní dýmka napáchá ve vzduchu stejné škody jako tři sta cigaret, ale podnikatel tuto studii zpochybnil se slovy, že podle jeho zpráv při onom výzkumu používali příliš suchý tabák. "Za těmi vodními dýmkami tam ti lidé chodí a nosí tam specifické zisky. Cigaretu si můžete vykouřit před hospodou, s dýmkou to nejde,“ postěžoval si podnikatel.

"Prosím vás, zakažte všechno, vždyť je to to nejjednodušší,“ spustil po další chvilce debat o nezbytnosti zákonné úpravy ironicky Hájek. Ředitelka ministerského odboru jej však vzala vážně a poznamenala, že bohužel její úřad nemá tak široké kompetence, aby to mohl učinit.

"Mě pobavilo, jak jste tu hned začala panu podnikateli radit, co má dělat. Jasně, ať to stát vezme do rukou, ať tu zase máme RaJ, kde se nic nedalo jíst, a zapomeneme na všechny tradice, které tu byly,“ zakončil Hájek.

Jak poznáte opilce? Národní koordinátor radí

Na konci pořadu ještě bylo zmíněno téma alkoholismu mladistvých, se kterým chce ministerstvo a koordinátor Vobořil také bojovat. "Ten zákon činí provozovatele zodpovědného za to, že v jeho provozovně je podnapilá mladistvá osoba, aniž by se řešilo, zda v tom podniku probíhala konzumace,“ upozornil prezident Stárek.

"Pane Stárku, mně se nelíbí jedna věc. My už jsme si to jednou vysvětlovali a vy stále opakujete argumenty, které nejsou pravda,“ postěžoval si Vobořil. Už od roku 2005 podle něj v zákoně stojí, že pokud do provozovny vstoupí již podnapilý člověk, má obsluha zajistit, že ten člověk už nebude požívat, a pokud je nezletilý, tak má zavolat policii. Na dotaz, jak to má hospodský poznat, odpověděl národní protidrogový koordinátor bohorovně: "Prostě se motá."

Vobořil následně zmínil situaci, kdy na "nejmenované pražské diskotéce“ policie najde čtyřicet podnapilých nezletilých. A v tom případě podle něj policie nemá šanci, jak tomu zabránit. "A jak vyhodnotíte to, co jsem jako sedmnáctiletý fracek dělal úplně běžně, že jsme si koupili flašku rumu, šli jsme na diskotéku, tam jsme si kupovali Kofolu a ten rum jsme si lili do ní,“ zeptal se řečnicky hospodský Stehlíček, ale odpovědi se mu v ruchu nedostalo.

Zato koordinátor Vobořil opět spustil o nepoctivých hospodských, na které je třeba si došlápnout. "Já myslím, že je to naprosto správné. Zakažte nám tady žít,“ zakončil debatu Petr Hájek.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…