Kovanda v ČT: Být neutrální mezi západními spojenci a Ruskem? To si neumím představit

18.11.2019 22:44

Česko je suverénní prosperující země obklopená přátelskými státy, a to i díky řadě českých a zahraničních diplomatů, prohlásil dnes ministr zahraničí České republiky Tomáš Petříček, jenž dnes vyznamenal dvanáct osobností medailí Za zásluhy o diplomacii. Do pondělního Interview na ČT24 přijal pozvání právě jeden z vyznamenaných, kterým je bývalý český velvyslanec při NATO Karel Kovanda. Hovořil o tom, jak důležité je pro Česko členství v NATO, ale také o postoji amerického prezidenta Donalda Trumpa k Alianci.

Kovanda v ČT: Být neutrální mezi západními spojenci a Ruskem? To si neumím představit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlaječka NATO na pražské tramvaji

Objevují se názory, že k zajištění bezpečnosti České republiky je v dnešní době rešením právě neutralita státu, to je však podle Kovandy zcela scestný názor. Ohledně bezpečnosti podle něj není jiná alternativa než členství v NATO. „Neutralita jakožto pojem z konce studené války vyčpěl. Dnes si říkat, že budeme neutrální mezi západními spojenci a mezi Ruskem, si neumím představit,“ řekl Kovanda s tím, že neutrální státy sice jsou, ale vycházejí z naprosto jiných předpokladů a mají jinou historii, jako například Švýcarsko nebo Rakousko.

Připouští, že v Alianci se najdou určité praskliny, které naši důvěru v ní snižují. „Zejména jde o prasklinu mezi Spojenými státy a Evropou, která je dána v podstatě politikou prezidenta Trumpa. Takové prasklinky však existují i v Evropě,“ podotkl Kovanda. Členství v NATO nám podle jeho slov zajišťuje naši bezpečnost v nejvyšší možné míře, která je daná současnou situací a současnou politikou v rámci Aliance.

Ještě než byl Donald Trump zvolen prezidentem, nechal se slyšet, že Spojené státy by členským státům NATO nemusely přijít na pomoc. Konkrétně se jeho vyjádření týkalo Pobaltí a případného napadení Ruskem. „Není to snad zásadní prohlášení, které má pak určité následky: plaťte, plaťte, plaťte? Ono to pokračuje,“ otázal se Kovandy moderátor Daniel Takáč. „To není následek,“ zdůraznil na to Kovanda. „To, abychom platili, je proto, aby členské státy platily příspěvky v té výši, na které se Aliance dohodla, tedy dvě procenta HDP ročně,“ připomněl záležitost, se kterou souhlasí všechny země včetně Česka.

Anketa

Chcete generála Petra Pavla za prezidenta?

7%
93%
hlasovalo: 30495 lidí
To, že se k tomuto závazku propracováváme pomalu, někdy až příliš pomalu, je podle Kovandy zcela jiná věc. „Trump sice vyslovuje pochybnost nad tím, že by Spojené státy v případě nouze přišly spojencům na pomoc, ale on není jediný člověk, který formuluje americkou bezpečnostní politiku,“ upozornil bývalý český velvyslanec při NATO. „Daleko důležitější roli tam hraje Kongres, který je naprosto zásadně proalianční,“ podotýká.

Moderátor Takáč pak zmínil francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který i s ohledem na spolupráci v rámci severoatlantické alianci se Spojenými státy říká, že NATO je „ve stavu mozkové smrti“, své tvrzení opírá právě o to, že Spojené státy nekoordinují své strategické záležitosti. „Když se redaktoři ptali Macrona, jestli si myslí, že článek pět o společné obraně ještě platí, tak Macron prohlásil, že si není zcela jist,“ uvedl Kovanda.

A zmínil, že stejně tak německá kancléřka Angela Merkelová před rokem prohlásila, že doba, kdy se Evropa mohla jednoznačně spolehnout na článek pět, na alianční pomoc a na spolehlivost Spojených států, už pominula. „Ani dnes však neexistuje žádná alternativa, jakkoli má Aliance své trhliny,“ zopakoval Kovanda a podotkl, že jestliže se dosáhne brexitu, bude to prý znamenat další zásah vůči spolehlivosti Severoatlantické aliance.

Nekoordinace s Trumpem, pochybnosti Macrona a Merkelové, už nějaký měsíc trvající, to vše jsou argumenty směřující spíše k paralýze Severoatlantické aliance, přemítal Takáč. Poukázal rovnou také na Turecko, alianční stát, který podnikl akci, již zmíněný prezident Macron kritizuje. „Neřekl bych, že to jsou příklady směřující k paralýze, protože v základní oblasti, o niž Severoatlantické alianci jde, totiž v obraně proti Rusku, tak tam je Aliance naprosto jednoznačná,“ shrnul Kovanda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …