Kovářová rozhazovala plnými hrstmi. Pospíšil je proti ní troškař

06.09.2011 7:25

Z dat, které muselo kvůli rozhodnutí Nejvyššího soudu ministerstvo spravedlnosti poskytnout deníku Právo, vyplývá, že za poslední dva roky, kdy resortu střídavě vládli Jiří Pospíšil, Daniela Kovářová a pak zase Pospíšil, právě úřednická ministryně nejvíc utrácela.

Kovářová rozhazovala plnými hrstmi. Pospíšil je proti ní troškař
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Úřednická vláda Jana Fischera si dala při svém nástupu za cíl významné úspory. Přitom právě jedna členka kabinetu utrácela víc než ministr politický. Kovářová za 14 měsíců svého působení ve funkci rozdala vysokým manažerům resortu dohromady skoro 33 milionů korun. Pospíšil je proti ní troškař.

Za prvních pět měsíců roku 2009 rozdal Pospíšil něco přes šest milionů, zbytek roku (sedm měsíců) už Kovářová platila milionů 16. S příchodem roku 2010 pak Kovářová snížila počet ředitelů odborů a jiných vysokých funkcionářů, ale zaplatila jim o 800 tisíc víc, než kolik jim v původním počtu bylo vyplaceno rok předtím. Celkem to bylo téměř 17 milionů.

V půlce roku se do funkce opět dostal Pospíšil a do Vánoc vyplácel sedm milionů, tedy ani ne polovinu toho, co rozdala Kovářová ve stejném časovém období.

Kovářová nešetřila především odměnami, vyplácela je často a byly to vysoké částky. Svému náměstku pro justici a legislativu Marku Görgesovi tak například vyplatila za 13 měsíců práce téměř tři miliony korun (měsíčně tak mohl pobírat plat 233 tisíc korun) - částku, o které by si současní ministři a dokonce i premiér Petr Nečas mohli nechat jen zdát.

Čtěte:

Vláda chce znovu zatajit platy úředníků

Kovářová: Pospíšil mě šikanuje, odcházím. Ministerstvo: Odmítáme

Platy úředníků zveřejňují i v Rusku. Poslanci jsou pro změnu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…